Καλογήρου: Πρόχειρα, ψευδή, και προεκλογικού χαρακτήρα τα δημοσιεύματα πως πολυισοβίτες θα μπορούν να αποφυλακίζονται

Καλογήρου: Πρόχειρα, ψευδή, και προεκλογικού χαρακτήρα τα δημοσιεύματα πως πολυισοβίτες θα μπορούν να αποφυλακίζονται Facebook Twitter
1

Πρόχειρα, ψευδή, και προεκλογικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως τα μέλη της 17Ν και άλλοι πολυισοβίτες, θα μπορούν να αποφυλακίζονται βάσει του νέου Ποινικό Κώδικα, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε σήμερα.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση Καλογήρου αναφέρει τα εξής:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα, η Καθημερινή η οποία φιλοξένησε το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρει σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Καλογήρου επιχειρεί να αμβλύνει τις έντονες επικρίσεις που προκαλούν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τις δυνατότητες αποφυλακίσεων υπό όρους και για τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς προβλέπει την απόλυση τους μετά από 19 χρόνια, ενώ με τους νέους κώδικες το όριο ανεβαίνει στα 25.

Όμως, η Καθημερινά γράφει πως ο υπουργός δεν αναφέρεται καθόλου στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (105 και 110Α) που δίνουν τη δυνατότητα αύριο το πρωί τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλειος Τζωρτζάτος) να υποβάλουν αίτηση και να ζητήσουν να βγουν με όρους.

Το ρεπορτάζ- απάντηση  που υπογράφει η Ιωάννα Μάνδρου, υποστηρίζει πως το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αφού οι νέοι κώδικες, με σχεδόν φωτογραφική διάταξη, προβλέπει ότι τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για απόλυση υπό όρους, αν έχουν μείνει στη φυλακή 17 χρόνια.

Οι κρατούμενοι τρομοκράτες κρατούνται από το 2002 και έχουν - πλην Κουφοντίνα που παραδόθηκε αργότερα - συμπληρώσει 17 χρόνια κάθειρξη. Και συνεχίζει η Καθημερινή: «Ο υπουργός, επίσης, αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα που εξαιρεί τους ισοβίτες από τη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης, διάταγμα το οποίο έχει χαμηλότερη από το νόμο σημασία και ισχύ, και προβλέπει πως εφαρμόζεται το βραχιολάκι.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Άρα, το ζητούμενο είναι αν ισχύουν τα αναφερόμενα από την "Κ" για τα άρθρα 105 και 110Α, "που δίνουν τη δυνατότητα αύριο το πρωί τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλειος Τζωρτζάτος) να υποβάλουν αίτηση και να ζητήσουν να βγουν με όρους. Και από τον Σεπτέμβριο, ο Κουφοντίνας " Πηγή: www.lifo.grΚαι μάλλον αυτή η ρύθμιση αφορά όχι μόνο στη 17Ν, αλλά σε κάθε είδους πολυϊσοβίτη.Επ' αυτών πρέπει να κληθεί να απαντήσει ο υπουργός.