Ικανοποίηση από Βερολίνο: Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία με την Αθήνα, αλλά πρέπει να μελετηθεί πριν την έγκριση

Ικανοποίηση από Βερολίνο: Στη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία με την Αθήνα, αλλά πρέπει να μελετηθεί πριν την έγκριση Facebook Twitter
0


Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της λέγοντας πως πρόκειται για ένα «ουσιαστικό αποτέλεσμα». Ωστόσο από το Βερολίνο επισημαίνεται ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η συμφωνία πριν αποφασιστεί εάν είναι έτοιμη προς έγκριση από τη γερμανική Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος της εβδομάδας.


Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ τόνισε πως «Εάν σκεφθείτε από πού ξεκινήσαμε τους τελευταίους μήνες σε αυτή τη συζήτηση, πρόκειται για ουσιαστικό αποτέλεσμα», και πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «λογικά» και «σημαντικά» μέτρα.


«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε μια ατμόσφαιρα που δεν είχαμε βιώσει τους περασμένους μήνες», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.


«Άρα μπορεί κανείς να πει ότι η συμφωνία πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμα δυνατόν να πει κανείς εάν είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε την εθνική διαδικασία, με άλλα λόγια μια ψηφοφορία στην Bundestag», δήλωσε ακόμη.


"Εκτιμάμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε θέση στο θέμα αυτό έως το τέλος της εβδομάδας", πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Η συμφωνία αυτή που αφορά "ένα πρόγραμμα αρωγής τριών ετών έφθασε στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης γύρω στις 21:30 (τοπική ώρα)", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας πως "καθένας καταλαβαίνει πως την επομένη το μεσημέρι δεν θα μπορούσε να έχει τελειώσει μια συνεπής και βάσιμη αποτίμησή της".


Ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε πως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και την Τρίτη. "Αντάλλαξαν επιχειρήματα" αλλά χωρίς ο τόνος να είναι έντονος, όπως ανέφεραν ορισμένες γερμανικές εφημερίδες. "Η καγκελάριος δεν θυμάται κάτι τέτοιο", υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της.

Σαφή αναπτυξιακή προοπτική έχει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές

Ύφεση της τάξεως του 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και του 1,3% για το 2016 θα γνωρίσει η ελληνική οικονομία ανέφεραν σήμερα καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έλθει το 2017 (2,7%) και θα εδραιωθεί το 2018 (3,1%). Ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένεται να σημειωθεί το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016, το 2017 και το 2018 αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% αντιστοίχως.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπογράμμιζαν ότι οι οικονομικές θυσίες που αναμφιβόλως περιέχει, είναι δίκαια κατανεμημένες από κοινωνικής απόψεως. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επόμενο "κρίσιμο ραντεβού" της Ελλάδας με τους δανειστές της τοποθετείται τον Οκτώβριο, οπότε θα αξιολογηθεί - για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος - η ως τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


Στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υιοθετηθούν από την ευρωζώνη οι αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και το Δ.Ν.Τ. του οποίου οι ενστάσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι γνωστές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ