Η Τουρκία προειδοποιεί: Ξεκινάμε και εμείς έρευνες για υδρογονάθρακες - Θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας

Η Τουρκία προειδοποιεί: Ξεκινάμε και εμείς έρευνες για υδρογονάθρακες - Θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας Facebook Twitter
0

Για νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων γύρω από το νησί της Κύπρου κάνει λόγο σε επιθετική του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της.

Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται σε «μονομερείς δραστηριότητες» της ελληνοκυπριακής διοίκησης και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι «λειτουργούν ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για τις δικές της έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα σε οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αφορμή για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτέλεσε η παρουσία, από πλευράς Κύπρου, ενός σκάφους γεώτρησης στο οικόπεδο έξι, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει μονομερώς τις σχετιζόμενες με τους υδρογονάνθρακες δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο αψηφώντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα που έχουν στα φυσικά αποθέματα της περιοχής οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού. Πολύ πρόσφατα, σε αυτό το πλαίσιο, ένα σκάφος γεωτρήσεων κατέπλευσε στο οικόπεδο έξι και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειών που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, στη λεγόμενη ΑΟΖ.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει με τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Υποστηρίζουμε τη δήλωση που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και την οργή που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία, η οποία από την αρχή έχει εκφράσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με τις ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες έρευνες σε οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια από την Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγήθηκαν από την ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'' στην εταιρεία Turkish Petroleum στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων του Τουρκοκύπριου λαού για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM