Η κυβέρνηση απαντά στην Ιερά Σύνοδο: Δεν μπορείτε να αγνοείτε τον νόμο για κλειστές εκκλησίες - Αντιληφθείτε την κρισιμότητα

Η κυβέρνηση απαντά στην Ιερά Σύνοδο: Δεν μπορείτε να αγνοείτε τον νόμο για κλειστές εκκλησίες - Αντιληφθείτε την κρισιμότητα Facebook Twitter
0

Απάντηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση της εκκλησίας να εναντιωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς, προαναγγέλλοντας πως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν για τους πιστούς τα Θεοφάνεια.

Το Μαξίμου ζητά από την Εκκλησία να τηρήσει τα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες, τονίζοντας πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί.»

«Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η εκκλησία επιμένει 

 

Το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η ΔΙΣ ανακοίνωσε πως «δεν συναινεί στα νέα μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών» και «εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ' αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).»

Μάλιστα η Εκκλησία ζητούσε από την Πολιτεία να γίνει «απολύτως σεβαστή» η προηγούμενη ΚΥΑ «χωρίς περαιτέρω προβλήματα», επιχειρηματολογώντας πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά «με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου

 

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ