H Eθνική Τράπεζα «ξεφορτώνεται» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου

Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)  ενώ στους κύκλους της ΕΕ, αναζητείται λύση για το ελληνικό χρέος και μία από τις πιο αποδεκτές λύσεις είναι η εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων που φτάνουν στη λήξη τους, η Εθνική Τράπεζα φροντίζει να απαλλαγεί από τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, στους οποίους είναι ο βασικός επενδυτής. Μέχρι τώρα έχει ήδη απαλλαγεί από ομόλογα αξίας 4, 8 δις ευρώ ενώ ως το τέλους του χρόνου η αποεπένδυση της αναμένεται να φτάσει τα 6 δις ευρώ. Σύμφωνα δε με την ίδια ως το τέλος του 2014 θα έχει περιορίσει την έκθεση της στα 8,5 δις ευρώ από τα 18 δις που ήταν το 2009.

Όταν το Δεκέμβριο του 2009 είχε ξεσπάσει αναταραχή στην αγορά ομολόγων,  η Εθνική είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί επενδύσεις 18 δις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου σημειώνοντας «συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημόσιου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί».

Το... καλύτερο το άφηνε για το τέλος, σημειώνει η Ελευθεροτυπία : «Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή».

Σήμερα γράφει  η εφημερίδα,  ο «βασικός επενδυτής» ελληνικών ομολόγων έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Με τη διαφορά ότι την αλλαγή πλεύσης απέναντι στο ελληνικό χρέος δεν την ανακοινώνει με τυμπανοκρουσίες στον ελληνικό τύπο αλλά περιορίζεται να την αναδεικνύει στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν απευθύνονται στους συμπολίτες μας που βγάζουν 6-12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και που τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους βάλει να πληρώσουν έκτακτη εισφορά.

Στις 26 Μαΐου η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Στην παρουσίασή τους στα αγγλικά περιείχε στα «highlights» ένα φαρδύ-πλατύ τίτλο που ανέφερε ότι: «GGB exposure reduced further by Ε555mn in Q1.11». Δηλαδή, ότι η έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα περιορίστηκε επιπλέον κατά 555 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Και στο σχετικό πίνακα ανέφερε ότι διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 13,2 δισ. ευρώ.

Δίπλα από τον πίνακα αυτόν υπάρχει και ένα διάγραμμα με τίτλο «Greek Government Bonds: Redemption Profile». Redemption σημαίνει «λύτρωση» αλλά εδώ έχει την έννοια της «απομείωσης». Σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να έχει και την έννοια του... «ξεφορτώματος». Το διάγραμμα δείχνει λοιπόν ότι η Εθνική στο τέλος του 2011 θα έχει 12 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στο τέλος του 2012 περί τα 11 δισ. ευρώ, το 2013 περί τα 9,6 δισ. ευρώ, το 2014 περίπου 8,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Η Ελευθεροτυπία απηύθυνε ερώτηση στη διοίκηση της τράπεζας το ερώτημα: Από τα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που θα έχει «διώξει» από πάνω της τη διετία 2010-2011 πόσα αντιστοιχούν σε λήξεις, πόσα σε πωλήσεις και πόσα σε άλλες συναλλαγές (π.χ. επαναγορές από το Δημόσιο). Επίσημη απάντηση δεν πήραμε. Ούτε καν για τα «διαφημιζόμενα» 555 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2011.

«Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες ακολουθώντας την τακτική ξένων τραπεζών ,εκμεταλλεύονται πλήρως το χρόνο και το χρήμα που δίνουν τα... μνημόνια στην ελληνική κυβέρνηση για να «διώξουν» από πάνω τους ελληνικά ομόλογα, τόσο μέσα από λήξεις όσο και από πωλήσεις τίτλων. Χρήμα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει βέβαια με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός¨, καταλήγει το άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM