Γεροβασίλη: Καταθέσαμε στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης 480 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

Γεροβασίλη: Καταθέσαμε στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης 480 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις της για την έκτακτη σύνοδο κορυφής τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βασικοί άξονες των θέσεων αυτών είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.


Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσον προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, είπε η κ. Γεροβασίλη.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κλπ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται προς το ελληνικό κράτος και στη συνέχεια θα μπορούσε να πάει ένα κομμάτι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα εκχωρήσει σε οργανισμούς με βάση τι θεωρεί πιο ευέλικτο. Η κ. Γεροβασίλη είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.


Στο μέτωπο της εσωτερικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις "τρέχουν" αυτά που έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα. Επιπλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, οργανώσεις για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.


Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συμψηφίσει την προσφυγική κρίση με την οικονομική κρίση. Ωστόσο η προσφυγική κρίση πρέπει να κάνει την Ευρώπη να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται απέναντι στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις αναφορικά με τη χρήση των διπλωματικών μέσων που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Η κ. Γεροβασίλη παρέπεμψε στους άξονες με τους οποίους προσέρχεται η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής και στη σύσκεψη αρχηγών της Παρασκευής. Για τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, είπε, ότι η Ελλάδα θα φθάσει μέχρι να μπλοκάρει ορισμένες αποφάσεις. «Η σκέψη είναι η εξής: μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη; Και χώρες που διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά στη χώρα; Προφανώς αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές. Από εκεί και μετά, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα προκειμένου η χώρα να μην πάρει μόνη της το βάρος ενός τέτοιου προβλήματος. Δεν έχουν μελετηθεί τέτοια προβλήματα. Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή που περιγράφηκε και χθες από τον πρωθυπουργό», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη να διαχειριστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με κλειστά όρια χωρών, αν δεν επέμβει η Ευρώπη.


Είπε ακόμη ότι υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Γι΄ αυτό, όπως είπε, απαιτείται μόνιμη λύση για το βάρος που θα σηκώσει κάθε χώρα ως προς τον αριθμό προσφύγων που θα υποδεχθεί.


Για την τακτική της Άγκυρας έναντι της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι μια στάση που δεν βοηθάει. Σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία και ο επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ, είπε η κ. Γεροβασίλη και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις αμοιβαία επωφελείς. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα παλέψει η Τουρκία να πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM