Γερμανός πρέσβης: Οι Έλληνες πλήρωσαν τα λάθη που έκαναν οι πολιτικοί επί 20 χρόνια

Γερμανός πρέσβης: Οι Έλληνες πλήρωσαν τα λάθη που έκαναν οι πολιτικοί επί 20 χρόνια Facebook Twitter
Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
3

«Η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό όλων, τον μεγαλύτερο όμως κέρδισε ο ίδιος ο λαός της, διότι άντεξε όλες αυτές τις επώδυνες θυσίες. Οι πολίτες πλήρωσαν τα λάθη που έκαναν οι πολιτικοί επί 20 χρόνια. Όταν περιγράφω σε επισκέπτες μου τις περικοπές που έγιναν, αναρωτιούνται πώς δεν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, κάτι που δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα γινόταν στη χώρα μου», είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ.

«Η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις. Η έξοδος είναι μεν ορόσημο, αλλά ο τελικός στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά όλοι μας», είπε και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση των κοινωνικών εργαλείων για τη βοήθεια των αδυνάμων είναι απολύτως κατανοητή, από την άλλη όμως το δίδαγμα της ατζέντας 2010 είναι ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι εκείνη η οποία παράγει ανάπτυξη, διότι έτσι μπορεί να δώσεις περισσότερα. Κάθε ευρώ που κερδίζει μια ανθούσα οικονομία μπορεί να διατεθεί για κοινωνική ενίσχυση. Γι' αυτό και το βλέμμα μας είναι στραμένο προς τη Θεσσαλονίκη, στο λόγο του κ. Τσίπρα, για να πληροφορηθούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βρεί τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην -απολύτως κατανοητή- κοινωνική πολιτική και την προσανατολισμένη στο μέλλον πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι αν βρεθεί το κατάλληλο μείγμα η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να προχωρήσει. Όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν ανοδική πορεία και όλοι ευχόμαστε να ισχυροποιηθούν. Αν συνεχιστεί με συνέπεια αυτή η πολιτική, τότε θα μπορέσουν και οι πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας στο ορατό μέλλον».

O Γερμανός πρέσβης σημείωσε ότι το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης, ήταν δύο θέματα που έφεραν πιο κοντά Ελλάδα και Γερμανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο, βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά, και διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ως εταίροι, ως σύμμαχοι. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας στα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από το μεταναστευτικό. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Τσίπρας και Μέρκελ το πέτυχαν από κοινού». «Συνειδητοποιήσαμε», πρόσθεσε, «ότι παρά τις όποιες διαφορετικές συνθέσεις των εκατέρωθεν κυβερνήσεων είχαμε όμοιες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης και αυτός ήταν ένας ακόμα βασικός παράγοντας για τη βελτίωση του κλίματος των σχέσεών μας».

Ο κ. Πλέτνερ υπογράμμισε τη βούληση της Γερμανίας να μην είναι θεατής στις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, λέγοντας: «Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν βλέποντας την ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όμως εμείς οι Γερμανοί είμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Τολμώ να κάνω αυτήν την πρόγνωση και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Γερμανία αυξάνονται. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πρωτιά».

Πρόσθεσε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ελάχιστες ήταν οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έφυγαν από την Ελλάδα. «Οι περισσότερες έμειναν, ενώ άλλες επένδυσαν κιόλας εν μέσω κρίσης» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία διπλασίασε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Τις ελληνογερμανικές σχέσεις θα τις περιέγραφε ως «ένα τρενάκι του τρόμου ενός λούνα παρκ που ξεκίνησε από την εποχή του Όθωνα -και ποιος μπορεί να αγαπήσει έναν ξένο βασιλιά-, συνεχίστηκε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη διαμάχη μεταξύ Βενιζελικών και Μοναρχίας και -την πιο σκοτεινή σελίδα τους- το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μικρό χρονικό διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα έχει, ήδη, επισκεφτεί πολλούς τόπους μαρτυρίου «όπου διαπράχθηκαν φρικτά, βάρβαρα εγκλήματα από τη Βέρμαχτ και τα Ες-Ες, που δεν είναι τόσο γνωστά στο μέσο Γερμανό πολίτη, όσο εκείνα που διαπράχθηκαν σε άλλες χώρες», είπε εξομολογούμενος πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσει κανείς σε νέους ανθρώπους αυτά τα εγκλήματα, «κάτι όμως που πρέπει να γίνεται».

«Ηταν δύσκολα τα τελευταία οκτώ χρόνια και για τις σχέσεις μας, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αποτελούν παρελθόν. Το σημαντικότερο όμως είναι όχι μόνο να γίνονται επίσημες επαφές, αλλά να έλθουν οι πολίτες πιο κοντά. Αυτή είναι βάση για τη περαιτέρω βελτίωση τους», κατέληξε ο κ. Πλέτνερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας στα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από το μεταναστευτικό."Το μεγάλο μεταναστευτικο κύμα του 2015 δεν "προέκυψε" από μόνο του κύριε πρέσβη, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόσκλησης της οποίας έλαβαν αυτοί οι άνθρωποι από τη Μερκελ, αλλά και των Τσιπροκαμμενων που προωθουσαν όλους τους προσφυγομεταναστες άκριτα προς την Ευρώπη. Δε ξυπνησαν ξαφνικά μια μέρα 1εκ+ άνθρωποι να πούνε "πάμε στη Γερμανία μέσω της Βαλκανικης οδού". Προσεκληθησαν. Μερκελ και Τσιπρας επιδείνωσαν το θέμα και μετά του έβαλαν μια προσωρινή τάπα για να συμμαζεψουν τα ασυμμαζευτα. Σιγά μη τους συγχαρουμε που αντιμετωπισαν (ατσαλα) ένα θέμα που αυτοί δημιούργησαν.
Έχουμε τον σεβασμό όλων, και μία υποψηφιότητα για Νόμπελ, τι άλλο θέλουμε...Αναρωτιέμαι όμως, αν ένας γιατρός κάνει λάθη, συνήθως περνάει από κάποιες διαδικασίες του ποινικού δικαίου, αν ένας πολιτικός κάνει (ολέθρια) λάθη, απλά την περνάνε κοτσάνι...