Γαβρόγλου για φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο - Τέλος Μαΐου το πόρισμα της Επιτροπής

Γαβρόγλου για φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο - Τέλος Μαΐου το πόρισμα της Επιτροπής Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
1

Μέχρι τέλος Μαΐου θα παρουσιάσει τα πορίσματά της, η Επιτροπή που μελετά τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ, υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από τα Ιωάννινα.

Ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα περιστατικά βίας , είπε πως το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και επιχειρείται προσπάθεια να κωδικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «έχουμε συστήσει μια επιτροπή με επικεφαλής τον νομικό, ακαδημαϊκό, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παρασκευόπουλο. Σε αυτήν την επιτροπή δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Αστυνομίας ή της Εισαγγελίας αλλά και καθηγητές αντιεγκληματικής πολιτικής, άτομα που ασχολούνται με τις δομές, όπως ο ΟΚΑΝΑ και 18ΑΝΩ».

«Οι άνθρωποι, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος. Η Επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου μέχρι τέλος Μάιου, αν δεν κάνω λάθος, θα ολοκληρώσει το πόρισμα της, για να προτείνει κάποια μέτρα, που νομίζω και αντικειμενικά είναι δύσκολο, όχι για να εφαρμοστούν, αλλά για να μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε συναινετικά μέσα στα Πανεπιστήμια» ανέφερε.

Ωστόσο, ο υπουργός σχολίασε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε μόνο αριθμητικά στοιχεία και δεν αναζητούσε τους λόγους η τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα, «Επινοώντας το Μέλλον», ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας, κατά τον χαιρετισμό του είπε, ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ουσιαστικά «αλλαγές επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας των Ιδρυμάτων, της ταυτότητας των μελών τους και του χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών», ενώ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά, τις κινήσεις του υπουργείου για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ, πρώτα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μάλιστα ανέφερε ότι, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είναι για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός συναντήθηκε με φοιτητές, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου και των Σχολών Υγείας του ΤΕΙ, οι οποίοι του εξέφρασαν την διαφωνία τους για την σύμπραξη των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενώ στην συνέχεια τους κάλεσε στην Αθήνα, να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους προβληματίζουν.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ. Γαβρόγλου, είπε ότι το σχέδιο νόμου που μπήκε στην διαβούλευση, στηρίζεται κατά 75% στο ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής των ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και σε προτάσεις επιστημονικών φορέων.

Μάλιστα τόνισε, πως πριν κατατεθεί στην Βουλή το Νομοσχέδιο, θα ληφθούν υπόψιν, τα σχόλια των συγκλήτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, οι συζητήσεις επιστημονικών φορέων, ακόμη και τα σχόλια των πολιτών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, καθώς η γνώμη τους θεωρείται σημαντική για το μέλλον του Πανεπιστημίου.

«Θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, να το θεωρήσετε δεδομένο», είπε χαρακτηριστικα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς λέμε, ότι θα πάμε την χρονιά που μας έρχεται σε ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών. Θα ανοίξουμε μία συζήτηση με τους καθηγητές, για πολλές από τις προτάσεις μας μέσα από αυτήν την επιμόρφωση που θα είναι όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς και τον Ιούνιο του 2020, θα παίζει πια ρόλο το απολυτήριο, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα διαμορφώνονται σιγά- σιγά και θα τις νομοθετήσουμε».

«Πάντως, στις Σχολές με μεγάλη ζήτηση δεν είναι ώριμο να υπάρχει καμία ιδιαίτερη αλλαγή και στα υπόλοιπα θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να μπορέσει αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί..», ανέφερε.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM