Γαβρόγλου για φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο - Τέλος Μαΐου το πόρισμα της Επιτροπής

Γαβρόγλου για φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ: Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο - Τέλος Μαΐου το πόρισμα της Επιτροπής Facebook Twitter
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
1

Μέχρι τέλος Μαΐου θα παρουσιάσει τα πορίσματά της, η Επιτροπή που μελετά τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ, υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από τα Ιωάννινα.

Ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα περιστατικά βίας , είπε πως το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και επιχειρείται προσπάθεια να κωδικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «έχουμε συστήσει μια επιτροπή με επικεφαλής τον νομικό, ακαδημαϊκό, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παρασκευόπουλο. Σε αυτήν την επιτροπή δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Αστυνομίας ή της Εισαγγελίας αλλά και καθηγητές αντιεγκληματικής πολιτικής, άτομα που ασχολούνται με τις δομές, όπως ο ΟΚΑΝΑ και 18ΑΝΩ».

«Οι άνθρωποι, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος. Η Επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου μέχρι τέλος Μάιου, αν δεν κάνω λάθος, θα ολοκληρώσει το πόρισμα της, για να προτείνει κάποια μέτρα, που νομίζω και αντικειμενικά είναι δύσκολο, όχι για να εφαρμοστούν, αλλά για να μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε συναινετικά μέσα στα Πανεπιστήμια» ανέφερε.

Ωστόσο, ο υπουργός σχολίασε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε μόνο αριθμητικά στοιχεία και δεν αναζητούσε τους λόγους η τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα, «Επινοώντας το Μέλλον», ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας, κατά τον χαιρετισμό του είπε, ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ουσιαστικά «αλλαγές επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας των Ιδρυμάτων, της ταυτότητας των μελών τους και του χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών», ενώ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά, τις κινήσεις του υπουργείου για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ, πρώτα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μάλιστα ανέφερε ότι, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είναι για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός συναντήθηκε με φοιτητές, του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου και των Σχολών Υγείας του ΤΕΙ, οι οποίοι του εξέφρασαν την διαφωνία τους για την σύμπραξη των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενώ στην συνέχεια τους κάλεσε στην Αθήνα, να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους προβληματίζουν.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ. Γαβρόγλου, είπε ότι το σχέδιο νόμου που μπήκε στην διαβούλευση, στηρίζεται κατά 75% στο ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής των ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και σε προτάσεις επιστημονικών φορέων.

Μάλιστα τόνισε, πως πριν κατατεθεί στην Βουλή το Νομοσχέδιο, θα ληφθούν υπόψιν, τα σχόλια των συγκλήτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, οι συζητήσεις επιστημονικών φορέων, ακόμη και τα σχόλια των πολιτών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, καθώς η γνώμη τους θεωρείται σημαντική για το μέλλον του Πανεπιστημίου.

«Θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, να το θεωρήσετε δεδομένο», είπε χαρακτηριστικα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς λέμε, ότι θα πάμε την χρονιά που μας έρχεται σε ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών. Θα ανοίξουμε μία συζήτηση με τους καθηγητές, για πολλές από τις προτάσεις μας μέσα από αυτήν την επιμόρφωση που θα είναι όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς και τον Ιούνιο του 2020, θα παίζει πια ρόλο το απολυτήριο, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα διαμορφώνονται σιγά- σιγά και θα τις νομοθετήσουμε».

«Πάντως, στις Σχολές με μεγάλη ζήτηση δεν είναι ώριμο να υπάρχει καμία ιδιαίτερη αλλαγή και στα υπόλοιπα θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να μπορέσει αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί..», ανέφερε.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM