Επί τάπητος το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Επί τάπητος το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα βρεθεί το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το οποίο θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Παρασκευής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Από την μεριά της η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου. Αν και η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί δύο επιμέρους λύσεις, διαφορετικές από αυτή που καταθέτει η κυβέρνηση.

Η μία λύση που προωθεί η Ν.Δ. αφορά τη διεύρυνση του ΚΥΣΕΑ και η δεύτερη οδηγεί στη δημιουργία ενός διακριτού οργάνου, το οποίο και στις δύο περιπτώσεις θα αποτελεί εισηγητικό όργανο προς τον πρωθυπουργό. Η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα θα συμπεριλάβει και συζήτηση «γύρω από τα τρέχοντα θέματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» αλλά και το Κυπριακό.

Στα τρέχοντα θέματα εντάσσονται οι πρόσφατες επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που εξακολουθεί να οδηγεί σε εντάσεις.


Χαρακτηριστική είναι η τουρκική πρόκληση της Πέμπτης στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στη διάρκεια περιοδείας του αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Καμπά σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.


Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το πρωί, την ώρα που το ελικόπτερο Χιούι που μετέφερε τον κ. Καμπά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ρω, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου νότια από το νησί, πέταξε ένα τουρκικό F-16. Παρά το γεγονός ότι το ελικόπτερο δεν παρενοχλήθηκε, συνολικά τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε συνολικά 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων, τα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία τρεις φορές με ελληνικά μαχητικά του ίδιου τύπου που είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι και τη Σούδα. Το μεσημέρι της Πέμπτης καταγράφηκαν ακόμα δύο εμπλοκές, ανεβάζοντας σε συνολικά πέντε τον αριθμό τον εικονικών αερομαχιών της χθεσινής ημέρας.

Την κατάσταση στο Αιγαίο και τις αλλαγές που επιφέρει στην επιχειρησιακή δράση της Πολεμικής Αεροπορίας η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drones από τους Τούρκους θίγουν με κοινή ερώτησή τους οι αρμόδιοι υπεύθυνοι των τομέων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας.


Αναλυτικότερα, ζητούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό παραβιάσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους 12 μήνες και αν η Ελλάδα έχει ενημερώσει εταίρους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για αυτές.


Επιπλέον, ζητούν να μάθουν για τη νέα διπλωματική και επιχειρησιακή στρατηγική, αλλά και αν η Ελλάδα «πρόκειται να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικότερου και λιγότερου κοστοβόρου τρόπου αντιμετώπισης της νέας αυτής πρακτικής της Τουρκίας, καθώς προς το παρόν για την αναχαίτιση της παραβατικής συμπεριφοράς των UAVs χρησιμοποιούνται από την πλευρά μας επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο καθιστά πολλαπλασίως ακριβότερη την ελληνική αντίδραση».

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα συζητηθεί και η έκθεση που κατέθεσε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.


Οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σχολιάζουν την έκθεση, η οποία ουσιαστικά προτείνει μια νέα διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα του Κραν-Μοντανά, που ναυάγησε το καλοκαίρι του 2017.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM