Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σημειώθηκε, χθες, στη Βουλή όπου συζητήθηκε η επερώτηση 68 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποθέσεις αστυνομικής βίας.


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε, κατά την παρέμβασή του, πως τα περί αστυνομικής βίας «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Για τα περσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και τις καταγγελίες για αστυνομική βία σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «70 άτομα με "αθώα στυλάρια"» επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της ΑΣΟΕΕ «για να βρουν άλλους 80 που είναι μέσα και χτυπούν τους αστυνομικούς [...] ταυτοποιείται νεαρός με στυλιάρι, που είχε αιτία και σκοπό και συλλαμβάνεται σπίτι του».

 

Για τις 22 καταλήψεις που εκκενώθηκαν είπε πως «ελάχιστες από αυτές είχαν πρόσφυγες και όπου υπήρχαν μεταφέρθηκαν με νομιμότητα στις προσφυγικές δομές». Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζεται μία αντίρρηση να αδειάζουν καταλήψεις». Με αφορμή πάντως πρόσφατο περιστατικό βίας, όπου ένας αστυνομικός χαστούκισε 11χρονο παιδί στο Μενίδι, είπε για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις ότι «αν δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα και τα χέρια τους κλειστά θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες. Θέλουμε επαγγελματίες δεν θέλουμε παλικαράδες».

 

Κατά τον ίδιο επι ΝΔ εκπονήθηκαν νέα σχέδια αστυνόμευσης σε όλους τους νομούς και τα αστικά κέντρα, με την «δημιουργία νέων ευέλικτων ομάδων και τις εμφανεις περιπολίες στου δρόμους. Μάλιστα σημείωσε ότι δόθηκε έμφασή στις περιοχές κάτω από την Πατησίων στις λαϊκές γειτονιές «που είχαν χρόνια να δουν αστυνομικούς».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Λαϊκισμός και σόου από την αστυνομία


Για «ορμπανικου τύπου αστυνομικό λαϊκισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Τόνισε πως η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει ένα συνολικό, επιστημονικά συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας κι αντιμετώπισης της εγκληματικότητας «αξιοποιεί την αστυνομία για τηλεοπτικά σόου» και απλή μετακίνηση της εγκληματικότητας.

 

«Απλώς μεθοδεύετε τη μετακίνηση εστιών εγκληματικότητας στους παρακάτω δρόμους από εκεί που τις έχουν εντοπίσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά. «Την ώρα που ανταλλάσσετε μεταξύ σας συγχαρητήρια, Πρωθυπουργός και Υπουργός, την ίδια ώρα η αποδοχή της πολιτικής σας στον τομέα της ασφάλειας από την ελληνική κοινωνία μειώνεται διαρκώς. Ξεκινήσατε με 70% θετικές γνώμες και στην πρόσφατη έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για το Βήμα της Κυριακής, οι θετικές γνώμες έχουν πέσει στο 45% με τις αρνητικές γνώμες στο 48%, για πρώτη φορά περισσότερες οι αρνητικές».

 

Παράλληλα ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «ασυγχώρητες συκοφαντίες και τις ακροδεξιές αθλιότητες» υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον κατηγορούν ότι δεν καταδικάζει τη βία κατά των αστυνομικών ή διατηρεί «έκνομες πρακτικές τύπου Ρουβίκωνα».

 

«Προχωρήσατε στην πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ενέργεια να νομοθετήσετε μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία, δηλαδή νομοθετήσατε την από κάθε άποψη απαράδεκτη κι αδικαιολόγητη δυνατότητά σας να διαχειρίζεστε στην Πολιτική Προστασία εκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά χωρίς έλεγχο και παραστατικά», συνέχισε ο κ. Ραγκύσης.


Στα φαινόμενα αστυνομικής βίας αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως η ΝΔ «σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να αμαυρώσει την ελληνική αστυνομία», αναφερόμενη στον ξυλοδαρμό 11χρονου από αστυνομικό, στις επιχειρήσεις εναντίον των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, στην εισβολή στην κατοικία του Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι και άλλα περιστατικά.

 

Με πληροφορίες από vouliwatch