«Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις

«Εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Εσωκομματικές τριβές συνεχίζει να προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομική επιχείρηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις κτιρίων.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, μέσω της οποίας εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εκκενώσει τις καταλήψεις μιλώντας για «ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», ήταν η σειρά της πλατφόρμας των «53+» να παρέμβει στο ζήτημα με μακροσκελές κείμενο που στο «commonality.gr».

Στο εν λόγω κείμενο, η εκκένωση των τριών καταλήψεων και οι συλλήψεις των καταληψιών χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» και μάλιστα γίνεται λόγος για τακτικές που θυμίζουν τη «γραμμή Δένδια».

 

Ολόκληρο το κείμενο των «53» του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκκένωση των τριών καταλήψεων -χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη με επέμβαση των ΜΑΤ, καθώς και οι συλλήψεις των αλληλέγγυων συνιστούν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Η χρήση του δόγματος «νόμος και τάξη», εργαλείο διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, μας γυρίζει στην περίοδο κυριαρχίας της γραμμής Δένδια. Η επαναφορά έστω και στο ελάχιστο της κατασταλτικης αντίληψης της πολιτικής Δένδια που τόσο πλήγωσε τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα και εμπόδισε την έκφραση της κοινωνικής χειραφέτησης της θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Και αυτό παρόλο που, η χώρας μας, παρά τις δυσκολίες, τους δυσχερείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας παρέμεινε η μοναδική χώρα του βαλκανικού διαδρόμου που κράτησε και κρατάει τα σύνορα της ανοιχτά.

Ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι πολιτειακοί και θρησκευτικοί παράγοντες πως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική αλληλεγγύη που επιδείχθηκε ως τώρα αποτελεί μία πολιτική παρακαταθήκη που δεν θα απεμπολήσουμε.

Παράλληλα όμως, οι πρόσφυγες αγκαλιάσθηκαν αυθόρμητα και μαζικά από την ίδια την πλειοψηφία της κοινωνίας ενάντια στις ξενοφοβικές απόψεις του κ. Δένδια και της Νέας Δημοκρατίας ,της Χρυσής Αυγής ή του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Η προβολή της αλληλεγγύης ως μέσο διαχείρισης του προσφυγικού , το «Καλώς τους» με συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης , η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ Ειρήνης, οι πολλαπλές επισκέψεις πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και, από την άλλη, το γεγονός της εκκένωσης των τριών καταλήψεων δείχνουν πως εντός της κοινωνίας αλλά και εντός του κρατικού μηχανισμού υπάρχει μία πολιτική και ιδεολογική διελκυστίνδα.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Τόσκας: «Θέλουμε αγώνες μαζικούς ή αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών;»

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε «Στο Κόκκινο 93,4» για την αστυνομική επιχείρηση, εκφράζοντας την αντίρρησή του σε αυτόνομες ενέργειες.


«Θέλουμε αγώνες μαζικούς, το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο, ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών, έστω με την καλύτερη των προθέσεων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Πρέπει να σπρώχνουμε τα παιδιά στα οργανωμένα αριστερά κόμματα, στις νεολαίες, στους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη Δημοκρατία, για τον ανθρωπισμό ... αυτό δεν εξυπηρετείται με τρεις, πέντε, δέκα καταλήψεις ... προκαλεί συντηρητικοποίηση της γειτονιάς, προβλήματα υποστήριξης, τροφοδοσίας, διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

«Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε τα νέα παιδιά, που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων να προσφέρουν ... είναι ευθύνη δική μας να τα προτρέψουμε να οργανωθούν σωστά, στην κατεύθυνση των λαϊκών αγώνων και του λαϊκού κινήματος, των οργανωμένων προοδευτικών κομμάτων που μπορούν να προσφέρουν», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ