Απεργία την Πρωτομαγιά

Εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική και ποιον ωφελεί

Εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική και ποιον ωφελεί Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εκλογές της 21ης Μαϊου ωστόσο «κλεφτές ματιές» ρίχνουν όλοι και στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί, και θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε προηγούμενο άρθρο η Lifo ανέλυσε την απλή αναλογική και μένει αναλυθεί και το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Καταρχάς θα πρέπει να είναι σε γνώση των ψηφοφόρων πως αναλογικό ονομάζεται το σύστημα κατά το οποίο οι έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών οι οποίοι συμμετέχουν στις εκλογές ανάλογα με τις ψήφους που έλαβε ο καθένας από αυτούς.

Η ενισχυμένη αναλογική πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε σε εκλογές η Ελλάδα κατά κόρον από τη δεκαετία του 1970 και του 1980, αλλά και αργότερα.

Σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική:

–τα κόμματα στις εκλογές για να μετάσχουν στην δεύτερη κατανομή των αδιάθετων εδρών έπρεπε να διαθέτουν υψηλό ποσοστό ψήφων και

– η κατανομή των αδιάθετων εδρών γινόταν βάσει όχι των υπολοίπων ενός συνδυασμού, αλλά βάσει όλων των ψήφων του εκ νέου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020 ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος περί ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους 50 κοινοβουλευτικών εδρών. Επειδή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής με βάση όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή μετά από αυτές της 21ης Μαϊου.  

Τα προβλήματα της ενισχυμένης αναλογικής και η ρύθμιση των εδρών 

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, λάβει στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες του κοινοβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των εδρών που δικαιούνται τα κόμματα.

Το μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα είναι κλιμακωτό, δηλαδή από το ποσοστό 25% και μετά, για κάθε 0,5% θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Αυτό το σύστημα πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα του οποίου το ποσοστό θα κυμανθεί περί το 37% θα μπορέσει να επιτύχει αυτοδυναμία, αν και αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Οι επικριτές του νέου εκλογικού νόμου εστιάζουν στο γεγονός πως αυτός προβλέπει εκλογή σχεδόν του συνόλου των 288 βουλευτών περιφερειών σε πολυεδρικές περιφέρειες, κάτι που οδηγεί σε αντιπαλότητες ακόμη και στους κόλπους των ίδιων των κομματικών σχηματισμών ή σε διαφορετική περίπτωση σε βραχύβιες πολιτικές συμμαχίες.

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM