Εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική και ποιον ωφελεί

Εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική και ποιον ωφελεί Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εκλογές της 21ης Μαϊου ωστόσο «κλεφτές ματιές» ρίχνουν όλοι και στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί, και θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε προηγούμενο άρθρο η Lifo ανέλυσε την απλή αναλογική και μένει αναλυθεί και το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Καταρχάς θα πρέπει να είναι σε γνώση των ψηφοφόρων πως αναλογικό ονομάζεται το σύστημα κατά το οποίο οι έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών οι οποίοι συμμετέχουν στις εκλογές ανάλογα με τις ψήφους που έλαβε ο καθένας από αυτούς.

Η ενισχυμένη αναλογική πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε σε εκλογές η Ελλάδα κατά κόρον από τη δεκαετία του 1970 και του 1980, αλλά και αργότερα.

Σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική:

–τα κόμματα στις εκλογές για να μετάσχουν στην δεύτερη κατανομή των αδιάθετων εδρών έπρεπε να διαθέτουν υψηλό ποσοστό ψήφων και

– η κατανομή των αδιάθετων εδρών γινόταν βάσει όχι των υπολοίπων ενός συνδυασμού, αλλά βάσει όλων των ψήφων του εκ νέου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020 ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος περί ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους 50 κοινοβουλευτικών εδρών. Επειδή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής με βάση όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή μετά από αυτές της 21ης Μαϊου.  

Τα προβλήματα της ενισχυμένης αναλογικής και η ρύθμιση των εδρών 

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, λάβει στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες του κοινοβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των εδρών που δικαιούνται τα κόμματα.

Το μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα είναι κλιμακωτό, δηλαδή από το ποσοστό 25% και μετά, για κάθε 0,5% θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Αυτό το σύστημα πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα του οποίου το ποσοστό θα κυμανθεί περί το 37% θα μπορέσει να επιτύχει αυτοδυναμία, αν και αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Οι επικριτές του νέου εκλογικού νόμου εστιάζουν στο γεγονός πως αυτός προβλέπει εκλογή σχεδόν του συνόλου των 288 βουλευτών περιφερειών σε πολυεδρικές περιφέρειες, κάτι που οδηγεί σε αντιπαλότητες ακόμη και στους κόλπους των ίδιων των κομματικών σχηματισμών ή σε διαφορετική περίπτωση σε βραχύβιες πολιτικές συμμαχίες.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM