Εκλογές 2023: Πώς γίνονται αν λείπει ο δικαστικός αντιπρόσωπος

Εκλογές 2023: Πώς γίνονται αν λείπει ο δικαστικός αντιπρόσωπος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την επιλογή των δικαστικών αντιπροσώπων ενόψει των εκλογών 2023.

Ήδη οι δικηγόροι που επιλέχθηκαν σπεύδουν να παραλάβουν τους διορισμούς τους ανά την επικράτεια για την συμμετοχή τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές 2023. Ωστόσο ενδιαφέρον έχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως το τι γίνεται αν απουσιάζει ο δικαστικός αντιπρόσωπος

Τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι εκλογές αν λείπει ο δικαστικός αντιπρόσωπος διευκρινίζουν οι διατάξεις του Π.Δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Προεδρικό Διάταγμα δύο τινά μπορεί να συμβούν. Πρώτον να διοριστεί άμεσα αναπληρωτής δικαστικός αντιπρόσωπος και δεύτερον αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό να αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών η εφορευτική επιτροπή. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΠΔ, σε περίπτωση που κωλύεται ή για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, δηλαδή ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, αντικαθίσταται από τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από τον έφορο δικαστικών αντιπροσώπων.

Αν λείπει κι αυτός, για οποιονδήποτε λόγο, η εκλογή γίνεται ενώπιον των τεσσάρων μελών της εφορευτικής επιτροπής, με πρόεδρο της τον μεγαλύτερο σε ηλικία.

Αν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται ή απουσιάζει ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής και ο αναπληρωτής του, καθώς και τρία από τα άλλα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, τότε το μοναδικό παρόν μέλος διορίζει δύο, και σε περίπτωση αδυναμίας ένα, ως μέλη της επιτροπής από τους εκλογείς του εκλογικού τμήματος, τα οποία μέλη υποχρεούνται να εκτελούν τα καθήκοντα τους.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και σε κάθε άλλη περίπτωση προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε έναν οδηγό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Συνιστάται μάλιστα σε όσους ασκήσουν τα καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου να μελετήσουν επισταμένως και να εκτυπώσουν τον πρακτικό οδηγό από την ιστοσελίδα του συλλόγου, για να τον έχουν μαζί τους και να μπορούν να τον συμβουλεύονται και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.

Υπενθυμίζεται πως κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα διαθέτει από ένα tablet μέσω του οποίου θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης.

Η μέθοδος αυτή με το tablet είχε εφαρμοστεί και σε προηγούμενες εκλογές και είχε κριθεί αποτελεσματική. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM