Δένδιας: Κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού

Δένδιας: Κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Η ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επαφές του με διεθνείς ηγέτες στη Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σημειώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Αθήνα βρίσκεται σε «πλήρη και απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του '60», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγω για μια ατυχή χρονική συγκυρία, περιέγραψε αναλυτικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής καλής γειτονίας και υπονομεύει τις προσπάθειες που διεξάγονται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα πιέσει την Άγκυρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης, και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM