Bild: O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια της Μέρκελ

Bild: O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια της Μέρκελ Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
1

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, (σ.σ. που μετέφρασε ο Κώστας Συμεωνίδης για λογαριασμό της Deutsche Well), κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Άγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο «διευκολύνσεις» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η Bild σημειώνει χαρακτηριστικά: «Νέα έκκληση βοήθειας από την Αθήνα: στη διαμάχη για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Για άλλη μια φορά! Όπως κάθε φορά όταν στενεύουν τα πράγματα».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού, «ο Τσίπρας παρακάλεσε ρητά τη Μέρκελ να αμβλύνουν οι δανειστές τις πιέσεις προς την Ελλάδα. (...) Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης επικοινωνίας ο Τσίπρας εξήγησε ότι ήδη δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα και στη Βουλή για μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον για επιπρόσθετες». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «αποκόμισε την αίσθηση ότι η Μέρκελ φάνηκε να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και να δείχνει κατανόηση για τη θέση του ». Η Bild εξηγεί ότι το τηλεφώνημα αυτό και τα όσα μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκελα Μέρκελ σχετίζονται «με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας» και κυρίως του ΔΝΤ.

Εναλλακτικά το ΔΝΤ ζητά από τους υπόλοιπους πιστωτές ένα σαφέστατο κούρεμα ύψους 200 δις ευρώ! Οι Ευρωπαίοι ωστόσο και κυρίως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχθούν. Συνεπώς απομένουν μόνον το προληπτικά μέτρα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης. Χωρίς το ΔΝΤ όμως η συνολική διάσωση της Ελλάδας θα ήταν άκυρη διότι στη σχετική συγκατάθεσή της στο τρίτο πακέτο βοήθειας το φθινόπωρο του 2015, η γερμανική Βουλή είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, τότε η γερμανική Βουλή θα έπρεπε να αποφασίσει εκ νέου ή το πακέτο βοήθειας θα ακυρώνονταν. Η Ελλάδας θα χρεοκοπούσε εν ριπή οφθαλμού. Αυτό θα οδηγούσε άμεσα στο Grexit, την έξοδο από το ευρώ».

Όπως τονίζει η γερμανική λαϊκή εφημερίδα, «τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου μπορεί να αποκλειστεί. Και τότε θα απέμεναν –και μέχρι να κληθεί η Ελλάδα να καταβάλει τις επόμενες δόσεις των δανείων- μόνον οι συναντήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Άγνωστο Στρατιώτη: Η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη νίκη Ρούτσι

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Άγνωστο Στρατιώτη: Η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη νίκη Ρούτσι

«Η κυβέρνηση φέρνει μια νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη μεγάλη νίκη του Πάνου Ρούτσι, για να απαγορέψει στους γονείς των θυμάτων να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους, που με εγκληματικό τρόπο σκοτώθηκαν»
LIFO NEWSROOM
«Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»: Το μήνυμα Γεραπετρίτη στον Φιντάν στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο

Πολιτική / «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»: Το μήνυμα Γεραπετρίτη στον Φιντάν στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Πολιτική / Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του προγράμματος SAFE
LIFO NEWSROOM