Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη για τη Χρυσή Αυγή: Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη για τη Χρυσή Αυγή: Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε Facebook Twitter
Η Χρυσή Αυγή δεν ήρθε με την απειλή των τανκς αλλά με την ανοχή των εξουσιών, πολιτικών και δικαστικών (Eurokinissi)
0

Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε με την απόφαση του δικαστηρίου λέει ο Μίκης Θεωδωράκης σε άρθρο του για την Χρυσή Αυγή.

«Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα αυτού θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής» σημειώνει μεταξύ άλλων ο συνθέτης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. 


Η φασιστική νοοτροπία σαπίζει καθημερινά το εθνικό σώμα με δραματικές συνέπειες, προσθέτει συγχαίροντας παράλληλα την δικαστική έδρα, που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

«Όταν απαλλαχθήκαμε από το άγος της Χούντας, ήταν βέβαιο ότι η τεχνητή διαίρεση του Λαού μας θα μείωνε τις αντιστάσεις του σε σημείο να δεχθεί την επανεμφάνιση μιας νέας Χούντας, εξίσου προσβλητικής και επικίνδυνης για τη Δημοκρατία.

Βεβαίως, το μέσον ανόδου της Χρυσής Αυγής διέφερε από τα προηγούμενα. Δηλαδή δεν ήρθε με την απειλή των τανκς αλλά με την ανοχή των εξουσιών, πολιτικών και δικαστικών.» αναφέρει σε σημείο του άρθρου του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση του δικαστηρίου ο συνθέτης κάνει λόγο για «φαρισαϊσμό όλων των υπευθύνων για την κατάντια της χώρας μας που δίπλα στην τραγική αλλά και ηρωική μορφή της Μάγδας Φύσσα, δίπλα σε όλους εκείνους που έδωσαν τον μεγαλύτερο αγώνα εδώ και τόσο καιρό, «πανηγύριζαν» για τη «νίκη κατά του φασισμού».

Επισημαίνει δε ότι ο λόγος που δεν μίλησε την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την Χρυσή Αυγή, ήταν γιατί  δεν ήθελε μια τόσο σημαντική ημέρα για τη Δημοκρατία να πει δυσάρεστα αλλά και από την άλλη δεν μπορούσε να σιωπάσει καθώς «δεν συνήθισα ποτέ τα μισόλογα» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ως «απόδειξη έλλειψης πραγματικής Παιδείας και Πολιτισμού» τις καθημερινές εκφάνσεις της έλλειψης σεβασμού σε οτιδήποτε το διαφορετικό στην κοινωνία.

«Έτσι η φασιστική νοοτροπία – σαν το σαράκι που σαπίζει το ξύλο – σαπίζει καθημερινά το εθνικό σώμα με δραματικές συνέπειες τόσο για την υγεία της κοινωνίας, όσο και για τη δυνατότητα υπεράσπισής μας από τους πολλούς και μεγάλους κινδύνους που συσσωρεύουν οι διεθνείς εξελίξεις μπροστά από την πόρτα μας.» αναφέρει σε άλλο σημείο.

Επισημαίνει δε την προσοχή όλων καθώς η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό ότι αγώνας κατά του φασισμού δικαιώθηκε άρα τελείωσε.

Αντίθετα, τονίζει πως «θα πρέπει να δούμε την απόφαση αυτή ως έναν σημαντικό σταθμό στον αντιφασιστικό αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση αφού γνωρίζουμε καλά πόσο ύπουλο είναι το μικρόβιο του φασισμού».

«Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα αυτού θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής».

Καταλήγοντας στο άρθρο του σημειώνει πως πρέπει πλέον να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα, τη σκέψη μας ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και τις καρδιές μας καθαρές και αμόλυντες από το εμφύλιο μίσος» ειδικά σήμερα τόσο στα εσωτερικά ζητήματα όσο και στις διεθνείς εξελίξεις.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ