Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τη συνεπιμέλεια

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας, αξιώνοντας να μπει τέλος στο «lockdown της Βουλής» και ανακοινώνοντας πως από τούδε και στο εξής θα προσέρχονται στην αίθουσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

«Με όλη την ευθύνη τής θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης κι ως κόμμα που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών και του κοινοβουλίου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή». 

 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα τη δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής».

 

«Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα, να έχει ανοίξει ο τουρισμός, η εστίαση, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το κοινοβούλιο», σημείωσε. 

 

 

«Υγειονομική βόμβα οι 300 στη Βουλή»

 

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως η παράλληλη παρουσία 300 βουλευτών στην αίθουσα της Βουλής συνιστά «υγειονομική βόμβα». 

 

«Η λύση να είναι και οι 300 παρόντες είναι υγειονομική βόμβα. Αυτοκτονία παράδειγμα αποτρόπαιο για όλους. Το άνοιγμα που κάνουμε με διεύρυνση σύντομα θα συνοδευτεί από αύξηση ποσοτικού αριθμού της ελάχιστης παρουσίας» είπε ο κ. Τασούλας, προτείνοντας ο μέγιστος αριθμός ατόμων ολομέλειας να παραμείνει ίδιος και να επανεκτιμηθεί σε μία με δύο εβδομάδες. 

 

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια πανδημία πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου όμως δεν είναι «απροσάρμοστός». Ειδικά για το θέμα του εμβολιασμού σημείωσε ότι οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες όπως γίνεται σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Δήλωσε επίσης ότι η τήρηση των κανόνων για την πανδημία αποτελεί δημοκρατικό καθήκον των βουλευτών.

 

«Εκτός από το εμβόλιο κατά του Covid, θα ήταν χρήσιμο και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας» απάντησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας στον κ. Τασούλα πως «είναι πρόσχημα ο κορωνοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή το κοινοβούλιο».

 

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβερνηση έκανε «lockdown με 200 κρούσματα και ανοίξατε με 3000 κρούσματα», προκειμένου να ανοίξει ο τουρισμός σχολιάζοντας: «Εκτός αν φέρουμε τουρίστες και στην Βουλή μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες...».

 

«Η βούληση σας είναι να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία και αυτό κ. πρόεδρε θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη, λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι κι ένα στίγμα και για εσάς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.