Διευκρινίσεις δίνουν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη ρήση του Πρωταγόρα την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Παυλόπουλος σε ομιλία του την Τρίτη, όταν είπε ότι «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», δηλαδή «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο».

 

 Καθώς υπήρξε αναφορά σε  «νόμισμα», αναπτύχθηκε μια έντονη παραφιλολογία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Προεδρία να αναγκαστεί να δώσει διευκρινίσεις.

 

Οι προεδρικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «υποβολιμαία» ερμηνεία και τονίζουν  ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε το ευρώ. Υπενθυμίζουν δε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας  στην Ευρωζώνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θέση του υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

 

Αναρωτήθηκαν μάλιστα ποιος μπορεί να διαρρέει τέτοιες φήμες, κάνοντας λόγο για “εκ του πονηρού ερμηνεία”.  Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στη δήλωση του Προέδρου δεν υπάρχει υπαινιγμός για το νόμισμα αλλά το μήνυμα ότι στο επίκεντρο των αποφάσεων πρέπει να είναι ο άνθρωπος.

 

Είχαν προηγηθεί οι αιχμές του Ποταμιού που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  «κάθε δήλωση αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη χρονική συγκυρία που γίνεται. Μολονότι δεν θα διαφωνήσει κάποιος με την ουσία της φράσης του Προέδρου της Δημοκρατίας "η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο", οι αναφορές περί νομίσματος εν μέσω μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης δίνουν λαβή για δεύτερες σκέψεις».

 

 

 

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο»

 

Στην ομιλία του, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών την Τρίτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας.

 

Σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

 

 Επιπλέον τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr