Απεργία την Πρωτομαγιά

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με τους αγρότες στο Μαξίμου

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με τους αγρότες στο Μαξίμου Facebook Twitter
0

Σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή προσβλέπει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των αγροτών. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που διήρκησε 3 ώρες, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνάντησή τους. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους αγρότες αλλαγές στους συντελεστές των εισφορών και αυτόνομο ΟΓΑ.

Στο ραντεβού θα συμμετέχουν η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αγρότες των Τεμπών, των Μικροθηβών, αλλά όχι εκείνοι της Νίκαιας, της Κρήτης και του Προμαχώνα, καθώς οι αγρότες εμφανίζονται διαιρεμένοι.

Το βράδυ της Κυριακής συνεδρίασε σε ξενοδοχείο της Αθήνας η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών για να αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει, σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους άλλων μπλόκων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών,  τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφόσον θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

Τα μπλόκα των Τεμπών λένε «ναι» στο διάλογο υπό προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχουν θέσει ενώ το μπλόκο της Νίκαιας επιμένει στα πέντε αιτήματα, που είναι τα εξής:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ.
  • Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί και να αποσυρθεί το μέτρο για φόρο στο τσίπουρο.

Το μπλόκο αυτό ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αύριο Τρίτη, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι το Μαξίμου τους περιμένει και αυτούς σήμερα Δευτέρα.

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μαξίμου», αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνάντηση τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα».

Σε συνέντευξη του στην Αυγή, προανήγγειλε παρεμβάσεις ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες και ανέφερε ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα.

 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM