Πάνω από τέσσερις ώρες κράτησε η αποψινή σύνοδος κορυφής για το ζήτημα της Ελλάδας η οποία τελικά κατέληξε σε μια ομοβροντία προειδοποιήσεων και τελεσιγράφων από Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ. Το tweet από το δημοσιογράφο του Economist συνοψίζει το κλίμα σε λίγες λέξεις.

 

Το κλίμα μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα έγινε βαρύ από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα η οποία τώρα καλείται να υποβάλει μια λεπτομερής πρόταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η πρόταση αυτή θα κριθεί και θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στην οποία όπως ανακοινώθηκε θα παρευρεθούν και οι 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Γιούνκερ και Τουσκ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι πια δεν αποκλείουν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα από Δευτέρα ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή.

 

Ρέντσι: o μόνος αισιόδοξος

 

«Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για να κατατεθούν οι νέες προτάσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί να είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω σε happy end», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά το τέλος της αποψινής Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μάλιστα έκανε λόγο για Σύνοδο Κορυφής των 28 την Κυριακή.

 

Είπε ακόμα ότι πιστεύει πως θα υπάρξει χώρος για να συζητηθεί το στρατηγικό θέμα του χρέους αργότερα. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα γιατί οι εικόνες συνταξιούχων να περιμένουν στην ουρά έξω από τα ΑΤΜ «είναι κάτι που μας προβληματίζει».

 

 

Μέρκελ: H πρώτη αναφορά σε πολυετές, δύσκολο πρόγραμμα

 

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα έως την Πέμπτη» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας και εκείνη από την πλευρά της ότι την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει νέα Σύνοδος με την συμμετοχή των 28 κρατών της ΕΕ. Όπως είπε, συζητείται πλέον ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θα πρέπει να είναι πολυετές.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας ώστε να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

 

Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί. «Την Κυριακή θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών της ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις σε όλους», ανέφερε.

 

Στην περίπτωση που ο κατάλογος των μέτρων θεωρεί ικανοποιητικός και η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιες προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

 

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Tσίπρα, αλλά η ελευθερία κινήσεων των άλλων 18 έχει αποδυναμωθεί, τόνισε.

 

 

Γιούνκερ - Τουσκ: Η πρώτη αναφορά στο Grexit

 

Από τη Δευτέρα δεν αποκλείω κανένα σενάριο, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για όλα. Όπως είπε, «έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».«Nα μας πουν όμως και οι Ελληνες που το πάνε;» τόνισε στην ομιλία του.

 

Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, «αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα».

 

Απέρριψε ακόμα τις κατηγορίες ότι «είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό». Η Ελλάδα δεν κατάφερε να καταθέσει ένα λεπτομερές σχέδιο απόψε, αλλά πρέπει να το κάνει γρήγορα, επισήμανε. Τόνισε ότι περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής. Όσον αφορά το χρέος, υποστήριξε πως είχε πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Επισήμανε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της ΕΕ ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με τη Guardian, ο Τουσκ είπε πως «όλες οι πλευρές των διαπραγματεύσεων φέρουν από κοινού την ευθύνη για το σημερινό status quo», ενώ πρόσθεσε ότι «η αδυναμία μας να βρούμε συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση της Ελλάδα και την αφερεγγυότητα του τραπεζικού της συστήματος. Και σίγουρα, θα είναι πιο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω όμως καμία αμφιβολία ότι θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη, και από γεωπολιτική έννοια. Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό, είναι αφελής. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μόνο πέντε ημέρες για να βρεθεί η τελική συμφωνία».

 

«Μέχρι τώρα έχω αποφύγει να μιλάω για προθεσμίες, αλλά απόψε θα πρέπει να το πω ξεκάθαρα - η τελική προθεσμία λήγει αυτή την εβδομάδα. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση, και όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επίλυσή της».

 

 

Ολάντ: το διακύβευμα για την Ελλάδα

«Το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας σε ΕΕ και ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα», επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας είναι εφικτή, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισήμανε πως το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, είναι ένα ευρωπαϊκό και όχι καθαρά ελληνικό ζήτημα, ενώ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό.

 

Ο Ολάντ είπε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι μάλλον διετές - ανέφερε ωστόσο ότι αν οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Πρόσθεσε ότι αύριο το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, προσέθεσε ωστόσο πως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.

 

 

 

Τσίπρας: Aισιόδοξος

 

«Η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη χθεσινή σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη αλλά και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Όπως πρόσθεσε, το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. «Από την άλλη πλευρά, ως αντάλλαγμα, περιλαμβάνει τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το μεσοπρόθεσμο διάστημα, και ένα ισχυρό πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας το αργότερο. «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού για μία βιώσιμη συμφωνία», που θα δίνει την προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

 

«Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συνάδελφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr