Νέο αίτημα για σύντομη παράταση του προγράμματος υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτή την φορά προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος σε σύντομη δήλωσή του. Ζήτησε να ανατρέψουν, ακόμα και απόψε, τη σχετική απόφαση του Eurogroup.

 

«Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».

 

Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση, «οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις». Σημείωσε ότι «είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλον στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή διαδικασία του δημοψηφίσματος». «Δεν θα τα καταφέρουν όμως. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό, την επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών».

 

«Η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης», τόνισε.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, όπως επίσης διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων, ενώ επισήμανε πως απαιτείται νηφαλιότητα και υπομονή. Τόνισε ότι «οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», γιατί, όπως είπε, «όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους».

 

«Να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι το δίκαιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε στην Ευρώπη μήνυμα ελπίδας και περηφάνιας» ανέφερε στην τηλεοπτική δήλωσή του. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που αναμετριόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr