Μετά από περίπου τέσσερις ώρες από την έναρξη της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ, οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, κάνουν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση και ένα "δύσκολο" πεντασέλιδο κείμενο που έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

 

Ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών, όπως αναφέρουν πηγές, είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, ΦΠΑ 11% στα φάρμακα και 23% στη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

  

Σημειώνεται πως αυτή η πρόταση αφορά μέτρα για το επόμενο δίμηνο ενώ σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του.

 

Ο ανταποκριτής του ΜEGA Μιχάλης Ιγνατίου κάνει λόγο για σκληρή γραμμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη τροπή τις διαπραγματεύσεις και κατάθεση πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

  

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των δανειστών που περιέχει τις πληροφορίες που ήδη αναφέρθηκαν:  ΦΠΑ 11% και 23%, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

 

Νωρίτερα, σύμφωνα με τους FT προτείνεται η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, και 3,5% το 2017.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στο δείπνο και θα υπήρχε και νέος γύρος διαβουλεύσεων τις επόμενες ώρες προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr