Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη» φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian.

 

Στο άρθρο αυτό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται εναντίον των «ζηλωτών του νεοφιλελευθερισμού» και τονίζει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο μια «εναλλακτική» Ευρώπη πάνω σε δημοκρατική και προοδευτική βάση.

«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

 

Επισημαίνει ακόμη ότι η «ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα» και σημειώνει ότι η ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά «ανθρωπογενής» φτώχεια, κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα.

 

Υπογραμμίζει ότι οι «ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού» έχουν φέρει τούμπα τις ζωές των λαών, μεταφέροντας με τις μεταρρυθμίσεις τους το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων.

«Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, χτυπώντας «καμπανάκι» με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν «την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι είναι ελπιδοφόρα η ανάδειξη νέων ομάδων αλληλεγγύης και κινημάτων που βασίζονται στην κοινότητα.


Ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στις επικείμενες ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες ευκαιρία να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες – ιδίως εκείνους για τους οποίους κανείς δε νοιάζεται – για μία νέα βάση ουσιαστικής δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει τη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αναμόρφωση του κράτους, την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, σταθερών θέσεων εργασίας με τις προστατευτικές δικλείδες που ιστορικά συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», τονίζει.

Προσθέτει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το «χρηματικό τείχος» που διαχωρίζει τους πλουσίους από τους φτωχούς στην Ευρώπη.

Για την απόφαση του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν τονίζει: «Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr