Τζόγος πάνω στις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις;

Τζόγος πάνω στις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις; Facebook Twitter
0

 Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ σε σημερινό της δημοσίευμα. Το σχεδιαζόμενο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα εκδώσει τίτλους των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση κι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τους αγοράσει αποκτώντας δικαιώματα πάνω στις μελλοντικές πωλήσεις. Όταν πουληθεί το τιτλοποιημένο ακίνητο για παράδειγμα, ο κάτοχος των τίτλων θα λάβει τα χρήματα του μαζί με κάποιο τόκο.

Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί η εφημερίδα το κράτος θα συγκεντρώσει άμεσα τα χρήματα που χρειάζεται τόσο, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, που ενδεχομένως μπορεί και να σκοντάψουν και σε πολιτικά εμπόδια.

 Αυτό που δεν αναφέρει η εφημερίδα είναι πως προφανώς στην αγορά των τιτλοποιημένων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, δεν θα συμμετάσχουν μεμονωμένοι ιδιώτες, αλλά hedge funds και λοιποί φιλανθρωπικοί οργανισμοί.

Ποιος τους εμποδίζει να πουλήσουν τους πιστωτικούς τους τίτλους σε άλλους κι αυτοί σε άλλους κ.ο.κ κερδίζοντας από τη διαφορά του επιτοκίου; Ή ακόμα καλύτερα τζογάροντας πάνω στην πιθανότητα να μην ολοκληρωθούν ποτέ οι ιδιωτικοποιήσεις λόγω κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής κρίσης;

Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε και η φούσκα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις Ήπα;

Τελικά μήπως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αγορά υψηλού ρίσκου, ώστε εκτός από την πληρωμή των τόκων, οι δανειστές να πραγματοποιούν και εκεί υπεραξίες;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Άγνωστο Στρατιώτη: Η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη νίκη Ρούτσι

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Άγνωστο Στρατιώτη: Η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη νίκη Ρούτσι

«Η κυβέρνηση φέρνει μια νομοθετική ρύθμιση για να εκδικηθεί τη μεγάλη νίκη του Πάνου Ρούτσι, για να απαγορέψει στους γονείς των θυμάτων να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους, που με εγκληματικό τρόπο σκοτώθηκαν»
LIFO NEWSROOM
«Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»: Το μήνυμα Γεραπετρίτη στον Φιντάν στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο

Πολιτική / «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»: Το μήνυμα Γεραπετρίτη στον Φιντάν στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
LIFO NEWSROOM