Έτσι τουλάχιστον αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ σε σημερινό της δημοσίευμα. Το σχεδιαζόμενο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα εκδώσει τίτλους των περιουσιακών στοιχείων προς πώληση κι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τους αγοράσει αποκτώντας δικαιώματα πάνω στις μελλοντικές πωλήσεις. Όταν πουληθεί το τιτλοποιημένο ακίνητο για παράδειγμα, ο κάτοχος των τίτλων θα λάβει τα χρήματα του μαζί με κάποιο τόκο.

Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί η εφημερίδα το κράτος θα συγκεντρώσει άμεσα τα χρήματα που χρειάζεται τόσο, χωρίς να περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, που ενδεχομένως μπορεί και να σκοντάψουν και σε πολιτικά εμπόδια.

 Αυτό που δεν αναφέρει η εφημερίδα είναι πως προφανώς στην αγορά των τιτλοποιημένων ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, δεν θα συμμετάσχουν μεμονωμένοι ιδιώτες, αλλά hedge funds και λοιποί φιλανθρωπικοί οργανισμοί.

Ποιος τους εμποδίζει να πουλήσουν τους πιστωτικούς τους τίτλους σε άλλους κι αυτοί σε άλλους κ.ο.κ κερδίζοντας από τη διαφορά του επιτοκίου; Ή ακόμα καλύτερα τζογάροντας πάνω στην πιθανότητα να μην ολοκληρωθούν ποτέ οι ιδιωτικοποιήσεις λόγω κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής κρίσης;

Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε και η φούσκα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις Ήπα;

Τελικά μήπως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αγορά υψηλού ρίσκου, ώστε εκτός από την πληρωμή των τόκων, οι δανειστές να πραγματοποιούν και εκεί υπεραξίες;

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr