Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 500.000 δικαιούχους τον Δεκέμβριο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τα «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα, στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.

«Συνολικά το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν ακόμα 7,5 δισ. το 2021 αν χρειαστούν. Τα ποσά αυτά είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», εξήγησε.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών - παραδείγματα

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, «ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι σχεδόν 2 εκατομμυρίων εργαζομένων και συνεπάγεται ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τους μισθωτούς των 1000 ευρώ και 456 ευρώ για όσους λαμβάνουν μισθό 2000 ευρώ.

Ανάλογα θα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε λόγο για μία σοβαρή μείωση των εισφορών, επισημαίνοντας πως «η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Παρατάσεις, ενισχύσεις, προθεσμίες

Με το νομοσχέδιο αναθεωρείται το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση, και διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δυο γονείς τους.

 

Παράλληλα διευρύνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για την αυτόνομη διαβίωση, παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατομμύρια ευρώ. 

Ρύθμιση οφειλών

 

Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις και το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM