Αίγυπτος: Η Ολομέλεια υπερψήφισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Αίγυπτος: Η Ολομέλεια υπερψήφισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Yπενθυμίζεται πως στην έγκριση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προχώρησε εν τω μεταξύ η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην έκθεση σημειώνεται ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο "Α" και το σημείο "Ε" σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου "Α προς την Ανατολή" και του σημείου "Ε προς τα δυτικά" θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα». Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

«Αυτή η συμφωνία επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε, σύμφωνα με το Arab News ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM