Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα Facebook Twitter
0

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για «τυχόν ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου, ενώ κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα».

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μητσοτάκης: Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι μονόδρομος

Λίγη ώρα μετά την τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχές νοτιανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα».

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος.», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Navtex για σεισμική έρευνα ΝΑ του Καστελόριζου εξέδωσε την Τρίτη ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις ενώ ασφαλείς πληροφορίες της LiFO.gr επιβεβαιώνουν τις φήμες που θέλουν να έχουν ανακληθεί οι άδειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής.

Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι 15 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Αξάζ ενώ το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες προκειμένου το Oruc Reis να πλεύσει από την Αττάλεια προς τη «δεσμευμένη» περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.

Εικόνα ετοιμότητας επικρατεί και στον Έβρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών από διάφορες μονάδες της περιοχής ενώ έχει δοθεί εντολή για μερική επιφυλακή.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Βουλή: Η οικονομική δραστηριότητα που δεν σέβεται το περιβάλλον, είναι «οικο-ανομία»

Έδωσε ομιλία ύστερα από 27 χρόνια - Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα
THE LIFO TEAM