ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν «ενημέρωση άμεσα» για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία και Γερμανία

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν «ενημέρωση άμεσα» για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία και Γερμανία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Να ενημερωθούν άμεσα από την κυβέρνηση για τη μυστική συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για τη συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο και την οποία αποκάλυψε σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι σε «μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της», η κυβέρνηση οφείλει «τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ».

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει αδιανόητο να υπάρχει πληροφόρηση για την τριμερή συνάντηση μέσω διαρροών από την τουρκική πλευρά. « Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά», επισημαίνει ακόμη το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.

Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά.

Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Η συνάντηση στο Βερολίνο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε ότι έγινε η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, στις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του.

«Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι από τους συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας. Ο κ. Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε. Τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι έγινε συνάντηση. Σε αυτή μετείχαν η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Η τριμερής συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Βερολίνου. Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνάντησης της Ελένης Σουρανή με τον Γιαν Χέκερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, η γερμανική πλευρά προσκάλεσε και την Άγκυρα, με αφορμή το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM