ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί όρους μνημονίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί όρους μνημονίου για το Ταμείο Ανάκαμψης Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία κορωνοϊού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως δεν θα στηρίξει μία επιστροφή σε αυστηρή και αντιδημοφιλή επιτήρηση από την τρόικα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αυτή κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που υποχρέωσε την χώρα να κάνει μεταρρυθμίσεις ενώ δεν υπήρχε εγχώρια αγορά. 

Εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 κρατών–μελών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λέει πως «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις». 

«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», προσθέτει, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτη» από τις χώρες του Νότου.  Κατά τον ίδιο, η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή. 

Οι Financial Times αναφέρονται στην αντίθετη στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία), που πιέζουν για ενίσχυση μέσω δανείων αντί επιχορηγήσεων, επισημαίνοντας την αντίθετη στάση του Βερολίνου.

Για την τουριστική κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως η χώρα θα δεχτεί φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα του πως οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», λόγω της προετοιμασίας, της διαγνωστικής ικανότητας ακόμα και στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

«Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες [...] Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ηταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν πια αργά», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική εφημερίδα, σχολιάζει πως ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας από Νέα Δημοκρατία, εκτός από την πανδημία ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τη βαθιά ύφεση, την αύξηση του χρέους, αλλά και την «επιθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Σχετικά με τον αν η μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από πλεονέκτημα της χώρας σε αδυναμία λόγω του κορωνοϊού, και το κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει μία «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», με έμφαση στην ενθάρρυνση επενδύσεων - εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων - στην πράσινη και στη ψηφιακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από Financial Times

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM