Μητσοτάκης: 10.000€ όφελος για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου - Τα οικ. κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Μητσοτάκης: 10.000€ όφελος για κάθε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου - Τα οικ. κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση Facebook Twitter
0

Στην παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην εισαγωγή του, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ στη Νορβηγία τα μισά αυτοκίνητα είναι ήδη ηλεκτρικά και στη Βρετανία θα σταματήσουν να πωλούνται τα αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας το 2035, στην Ελλάδα, μόλις το 0,3% είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και η διείσδυση στην αγορά είναι μικρή για την ώρα. 

Τα μέτρα για την διάδοση των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων 

Στόχος είναι 1 στα 3 αυτοκίνητα στην Ελλάδα έως το 2030 να είναι ηλεκτρικό και το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης:

-Επιδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες στην αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου.

«Έτσι θα καλυφθεί το 25% για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα, συνδυασμό με το οικολογικό μπόνους και τις  σχετικές φοροαπαλλαγές θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ, κάνοντας τα αυτοκίνητα πιο προσιτά και πιο συμφέροντα στο μέσο εισόδημα». 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά το αρχικό αυξημένο κόστος της απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ένα αυξημένο κόστος που η πολιτεία έρχεται να επιδοτήσει για να το κάνει πιο αποδεκτό, ο χρήστης ενός νέου αυτοκινήτου θα εξοικονομεί ετησίως περίπου 2.000 ευρώ τον χρόνο από το κόστος ανεφοδιασμού και συντήρησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.  

-Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την σημασία της αντικατάστασης των στόλων ταξί, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. 

«Ελεύθερη κίνηση, παντού»

Τα οχήματα αυτά θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού και για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης.

-Θα εξαιρούνται επίσης από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για την φόρτιση τους. Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% τους κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης ενώ θα ληφθούν μέτρα και για την ρύθμιση της αγοράς και την χωροθέτηση των σημείων φόρτισης.

Η δεύτερη κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου ρυθμίζει την κρίσιμη αγορά των υπηρεσιών φόρτισης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θα αναπτύσσουν δίκτυα που, σταδιακά, θα διαδεχτούν τα σημερινά πρατήρια βενζίνης. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ