Βουλή: Κόντρα για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης- Kαταγγελία από ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της Μενδώνη

Βουλή: Κόντρα για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης- Kαταγγελία από ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της Μενδώνη Facebook Twitter
0

Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ότι απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αντιπροσωπεία του κόμματος στον ανελκυστήρα της Ακρόπολης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει την επιθυμία να επισκεφθεί τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει γίνει με τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης, αλλά- σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού- ζητήθηκε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μία ημέρα αργότερα (την Παρασκευή), για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της φάσης στην οποία είναι οι εργασίες.

Μιλώντας στη Βουλή, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, κατήγγειλε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επέτρεψε την επίσκεψη στο αναβατόριο της Ακροπολης και μίλησε για πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας, κίνηση. «Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πως όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρολιάκος.

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία ανέφερε ότι η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία παρακάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους ασφαλείας, να μην γίνει σήμερα η επίσκεψη, σε μια περιοχή που έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση, λόγω προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις βροχοπτώσεις. «Υπήρξε επιμονή για να γίνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας σήμερα. Η αρμόδια υπηρεσία τους ζήτησε να επισκεφθούν το χώρο την Παρασκευή. Έχω και όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας. Υπήρχε θέμα ασφάλειας», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο»

Με αυτή την αφορμή, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «το αναβατόριο της Ακρόπολης σε άθλια κατάσταση. Εξασφαλίσαμε, για λόγους χρόνου, χορηγία ειδική από το Ίδρυμα Ωνάση, για την αποκατάσταση του αναβατορίου, σε ανελκυστήρα πλαγιάς. Αυτά όλα θα είχαν σχεδόν τελειώσει, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και η αδυναμία των ιταλικών εργοστασίων να παραδώσουν εγκαίρως τα εξαρτήματα για το αναβατόριο», ενώ πρόσθεσε ότι «το αναβατόριο την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκθέσει τη χώρα διεθνώς».

Ο κ. Σκουρολιάκος απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει το έργο. «Εδώ και ένα χρόνο μας εμπαίζουν. Έρχονται δελτία τύπου ότι περιμένουμε εξαρτήματα. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα για ένα θέμα που το είχε εκμεταλλευτεί προεκλογικά υπέρ το δέον και με κακόγουστο τρόπο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που ακούγονται είναι ψεύδη!», αντέδρασε η Λίνα Μενδώνη και συνέχισε: «Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήσασταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβαμε και παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις πλακέτες», ενώ συμπλήρωσε: «Μας διασύρατε ως χώρα διεθνώς διότι είχατε αποκρύψει την βλάβη του αναβατορίου και ερχόντουσαν οι μαθητές που ήταν ΑμεΑ και τους μετέφεραν στα χέρια επάνω στην Ακρόπολη! Και τα ψέματα έχουν τα όρια τους! Για όλα υπάρχουν έγγραφα και δεν θα εγκαλείτε τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και το κόμμα της ΝΔ για την στάση του στην προεκλογική περίοδο, για τις δικές σας αρρυθμίες και τις δικές σας ευθύνες! Το θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ευθύνη 5ετίας».

Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού

Μετά την καταγγελία του Πάνου Σκουρολιάκου, ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτή αναφέρει ότι:

1. Την Τετάρτη, 27.5.2020 επικοινώνησε με το γραφείο Δ/νσης της ΕΦΑΠ Αθηνών, ο κ. Μπουλέκος, Δ/ντης του γραφείου του κ. Π. Σκουρολιάκου, και ενημέρωσε για επικείμενη επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του νέου ανελκυστήρα της Ακρόπολης, στην βόρεια κλιτύ. Δηλώθηκε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28.5.2020.

2. Η Υπηρεσία, μετά από ενημέρωση του γραφείου του ΓΓ Πολιτισμού και επικοινωνία με τους υπεύθυνους του έργου ενημέρωσε τον κ. Μπουλέκο ότι η επίσκεψη θα ήταν δυνατή την Παρασκευή 29.5.2020, καθώς στις 28.5.2020 το έργο θα βρισκόταν σε φάση εργασιών που δεν επιτρέπει την παρουσία επισκεπτών στο εργοτάξιο, για λόγους τόσο της εύρυθμης λειτουργίας του όσο και για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών. Την επομένη θα ήταν δυνατή η επίσκεψη καθώς θα είχαν εξασφαλιστεί εν τω μεταξύ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

3. Επίσης, επισημάνθηκε στον κ. Μπουλέκο ότι η βόρειος κλιτύς της Ακρόπολης δεν είναι πλέον επισκέψιμος χώρος για το κοινό, ακριβώς λόγω των έργων που εκτελούνται, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί και στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ.

4. Ο κ. Μπουλέκος απάντησε ότι η επίσκεψη ήταν ήδη προγραμματισμένη από τους βουλευτές. Οι υπάλληλοι της ΕΦΑΠ Αθηνών, επανέλαβαν, εκ νέου, την παράκληση να μεταφερθεί η επίσκεψη την επομένη, 29.5.2020, εξηγώντας, εκ νέου, το πρόβλημα ασφάλειας που θέτει η επίσκεψη αυτή.

5. Η απάντησή του κ. Μπουλέκου ήταν ότι «δεν πειράζει! Οι βουλευτές θα επισκεφθούν μόνο την Ακρόπολη και θα δουν από εκεί», κάτι για το οποίο φυσικά δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από την Υπηρεσία. Για το θέμα της επίσκεψης του βουλευτού και της συνοδείας του ενημερώθηκε σχετικά το Αρχιφυλακείο της Ακρόπολης.

7. Στις 28.5.2020, κατά την επίσκεψη του κ. Σκουρολιάκου, ζητήθηκε να τους παραχωρηθεί πρόσβαση στην βόρεια κλιτύ, παρά τα όσα είχαν ειπωθεί επανειλημμένως, την προηγουμένη μέρα. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την Υπηρεσία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

8. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Υπηρεσίας με τον κ. Σκουρολιάκο, αναφέρθηκαν εκ νέου τα όσα είχαν ειπωθεί στον κ. Μπουλέκο και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τον βουλευτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ