ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πέτσας: Κάποιος που κάνει έξοδο απ' το σπίτι μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και απ' την εκκλησία

Πέτσας: Κάποιος που κάνει έξοδο απ' το σπίτι μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και απ' την εκκλησία Facebook Twitter
1

Σύγχυση προκάλεσε η αναφορά του του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο θέμα των εκκλησιών καθώς μεταξύ άλλων είπε πως κάποιος μπορεί  όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του.

Σημειώνεται πως για την ώρα δεν υπάρχει έγγραφο μετακινήσεων ή αντίστοιχη επιλογή γα sms στο 13033. Συνεπώς με τη δήλωση αυτή ο κ. Πέτσας υποδεικνύει πως για παράδειγμα, κάποιος που μετακινείται για άσκηση, φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιήσει την έξοδο για περάσει από την εκκλησία για «ατομική λατρεία».

Ο κ. Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Η Εκκλησία έχει δείξει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις, και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα, ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός, υπενθυμίζοντας βέβαια πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες. Αλλά, παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, να μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός. Πάντα λέμε πως αυτό το διάστημα μένουμε σπίτι».

 

Για διγλωσσία κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τα όσα είπε για τις εκκλησίες το Πάσχα.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι. Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.

Και προσθέτει: «Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφορικά με τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα διευκρίνισε   ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς και αναγκαίο προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή για ατομική προσευχή.

«Πέρα, απ' όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή», τόνισε σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

Μάλιστα και ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο  ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
"Για διγλωσσία κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης,"Ευτυχώς που κάνει "γλωσσικά ατοπήματα" ο Πέτσας, για να παίξει αντιπολιτευτική μπαλίτσα ο ΣΥΡΙΖΑ στο μόνο γήπεδο που ξέρει: "το κλείσιμο των εκκλησιών" (εισαγωγικά στη φράση γιατί μοιάζει να έχει κολλήσει ο δίσκος).