Αύξηση κατώτατου μισθού και επίδομα γάμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατέθεσε πρόταση νόμου

Αύξηση κατώτατου μισθού και επίδομα γάμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατέθεσε πρόταση νόμου Facebook Twitter
3

Πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από 1.1.2022.

Προβλέπει, επίσης, την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

«Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού» αναφέρει η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώνει ότι «μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση, ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα πυρά του κατά της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές».

«Από την πλευρά μας, καταθέτουμε μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"...καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου"Eρώτηση : Η πρόταση αφορά και στα συμβόλαια συμβίωσης ;...Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε με τα προεκλογικά επιδόματα κουλουριού, καιρός να ψαρέψει φιλόστοργα και αλλού.Έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο εργασιακός μισθός στις μέρες μας, κανονικά πρέπει να αποκαλείται "επιδόματα με ολίγη από αμοιβή εργασίας" Καταλαβαίνετε τι εννοώ.Οπότε, η μόνη ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, από παραγωγικότητα συνδεδεμένη με τον μισθό - ως γνωστόν -, πάτωσε τελείως.
Μα τα έκανε. Τουλαχιστόν ως προς αυτό. Αύξησε κατά 11% η Αχτσιόγλου (απ τα υπουργικά στελέχη που διέφεραν και πρόσφεραν, εν αντιθέσει με τον προκάτοχο της αλλά και τον Βρούτση τώρα) τον κατώτατο μισθό (αυξάνοντας έτσι και 24 προνοιακά επιδόματα, του ΟΑΕΔ κυρίως) και κατήργησαν τον άδικο υποκατώτατο, άρα για νεαρούς μεγαλύτερη αύξηση. Ο Στουρνάρας (πιο ΝΔ πεθαίνεις) σκέψου το χαρακτήρισε σαν μία τριετία αυξήσεων μονομιάς. Βέβαια τότε η ΝΔ τα πολεμούσε αυτά. Τώρα λέει να αυξήσει λίγο τον κατώτατο κάτα 20-30 ευρώ απ τα 650 ευρώ που είναι σήμερα μεικτά. Μικρή αύξηση φυσικά και κατώτερη των προεκλογικών υποσχέσεων (που δεν αποτελεί και δα έκπληξη) αλλά κινείται στην θετική κατεύθυνση και μόνο που το συνεχίζει. Πάντως αυτά περί αυξήσεων το 2020 και 2021 σε δύο δόσεις ώστε να φτάσει 751 ευρώ τα έλεγαν ακόμα και αρκετό καιρό πριν τις Εκλογές, δεν είναι κάτι νέο. Και η ΝΔ εκεί θελει να τον φτάσει αλλά λογικά αυτό θα γίνει προς τα τέλη της θητείας.