Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.
Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια - που θα επιτρέπει σε πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση - πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην υπερψήφιση του άρθρου 50. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στην υπουργό Παιδείας, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα πιστοποιητικά κολεγίων.
«Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο», αντέτεινε, από τη πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».
Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Κομισιόν αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική της υπουργού.
«Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, πρέπει να τα καταθέσει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναδείξουμε αυτήν την αντικονοβουλευτική πρακτική», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.
«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στη πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «φας τρακ διαδικασίες ψήφισης», ενώ επανέλαβε τους ενδοιασμούς του κόμματός του για το άρθρο 50, επισημαίνοντας ότι άλλο είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και άλλο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, έστω και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.
Η επιστολή της Κομισιόν
Η εφημερίδα Καθημερινή έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου η υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επισήμως την επιστολή-παράβαση 4061/2019 της ΕΕ στο υπ. Παιδείας στις 30/7/2019. Το ΥΠΕΞ έστειλε το έγγραφο της ΜΕΑ/ΕΕ το οποίο περιέχει προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, λόγω κακής εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το έγγραφο 4061/2019 ανέφερε δέκα λόγους, για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η Οδηγία 2005 και ζητούσε από την Ελλάδα απάντηση έως τις 26/9/2019.
Με επιστολή του (στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χωρίς ωστόσο να τη δημοσιοποιεί) από τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), ο αρμόδιος φορέας για την ακαδημαϊκή ισοτιμία τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, επιχειρηματολογούσε για την ισοτιμία τίτλων σπουδών, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος» σχετικά με την αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια.
Διαδηλώσεις εκπαιδευτικών
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή την ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις προωθούμενες από την υπουργό αλλαγές. Στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ και μέλη φοιτητικών συλλόγων που εξέφρασαν την κατηγορηματική άρνησή τους στην εξίσωση των ΑΕΙ με τα κολέγια.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απόσυρση «κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών», καθώς επίσης και «τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης» αλλά και «την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή και Εφημερίδα των Συντακτών
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
Όταν ήσουνα Πασοκατζού (συγγνώμη για το λαϊκό της έκφρασής μου, προσπαθώ να κατεβώ στο επίπεδό σου για να με καταλάβεις) τα ήθελες τα ιδιωτικά ΑΕΙ, για πολύ καιρό. Όπως κι ο Γιωργάκης, ο αρχηγός σου. Μετά όμως, σε ένα όργιο λυσσαλέας αντιπολίτευσης που έκανες στον άλλο μεγάλο φωστήρα της πολιτικής, τον Κωστάκη, στη συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος κάνατε το άσπρο μαύρο και καταφέρατε να καταψηφίσατε αυτό που υποτίθεται υποστηρίζατε για χρόνια. Δεν θα σχολιάσω το πόσο γελοίοι γίνατε, γιατί σας μαυρίσαμε, μπας και καταλάβετε.
Εσύ που υποτίθεται είσαι Ευρωπαία τώρα που για να μη χάσεις την καρέκλα αποφάσισες να προσποιηθείς την κομμουνίστρια, πάλι ψήφισες κατά του αυτονόητου για τον ευρωπαϊκό (νομικό και μη) πολιτισμό, και των ευρωπαϊκών –υποτίθεται- πιστεύω σου (αν και δεν νομίζω πως οι αδίστακτοι αρριβιστές έχετε πιστεύω, μόνο συμφέροντα που τα υπερασπίζεστε κυνικά).
Αφού δέχεσαι το παιδί σου στο δημοτικό (εκεί όπου διαμορφώνουν ΚΑΙ τον χαρακτήρα του, πέραν από το να του δίνουν γνώση) να το πηγαίνεις σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί σου είναι αδιανόητο το να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί Τ-ΣΥΡΙΖΑ-ΤΕ και τσιρίζετε ότι είναι αμαρτία ασυγχώρητη και θεσμός βδελυρός;
Μαριλίζα, εσείς οι ίδιοι αναγνωρίσατε την ισοτιμία των κολλεγίων, αλλά το πήρατε πίσω προεκλογικά, για να έχετε να κράζετε μετεκλογικά, ξέροντας ότι το φούμο θα πέσει σύννεφο...
Η αριστερά μπορεί να συνεχίσει να σπουδάζει στο Λονδίνο. Ας κάνει και επανάσταση από εκεί, στην Ελλάδα αρκετά κάψανε,σπάσανε και κυρίως αρκετά κράτησαν όμηρο την κοινωνία.
Ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Ιδιωτικά δημοτικά
Ιδιωτικά Γυμνάσια
Ιδιωτικά Λύκεια
Γιατί όχι και ιδιωτικά ΑΕΙ;;;;;;
Αυτό θα δημιουργήσει δουλειές εδώ και θα φέρει χρήματα.
Όσο για τα δημοσια, δεν είναι δωρεάν. Εγω σε δημοσιο σπουδασα και η οικογενεια μου με θυσιες πληρωσε κοστος που θα κάλυπτε σπουδες σε αμερικανικο κολλεγιο.
Η αναβάθμιση του δημοσιου ερχεται μεσα απο την ελευθερια της σχολης να αποφασίζει για τον εαυτό της και απο την ανεξάρτητη αξιολόγηση του προσωπικου της. Αυτα μπλοκαρουν οι πληρωμένοι στρατοί που διαδηλώνουν. Την αναβάθμιση της ποιοτητας των σπουδων για τους φτωχους. Γιατί χωρίς αναταραχή, δεν έρχεται "επανάσταση".
Κανενα ιδιωτικο πανεπιστημειο (αντε πες επιχειρηση) δεν εχει οφελος να βγαζει εξω στη κοινωνια αχρηστους.
Το ποσο καλη απορροφηση υπαρχει μετα την αποφοιτηση, καθως και ο τυπος εταιριων, ενασχολησης, και σε γενικες γραμμες ποιοτητα των αποφοιτων, ειναι αυτο που δινει κυρος σε κολεγια/ πανεπιστημια.
Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σε προσλάβουν είτε είναι αναγνωρισμένο το πτυχίο σου είτε όχι, και ακόμα και αν είναι, εκεί μπορεί να μπουν σε άλλες διαδικασίες ποιοτικής αξιολόγησης του πτυχίου σου.
Το δημόσιο όμως δεν το κάνει αυτό. Το δημόσιο βγάζει μια προκύρηξη ότι χρειάζεται να έχεις τάδε πτυχίο και τα τάδε κριτήρια για να διαγωνιστείς για την τάδε θέση και είτε το πήρες με τον κόπο σου είτε με τα λεφτά του μπαμπά είναι το ίδιο και το αυτό μετά από αυτό το νομοσχέδιο.
Στο ελληνικό δημόσιο πλέον δεν διορίζεσαι ούτε με διδακτορικό από το MIT. Δεν είμαστε στο 2006, αν ένα κολέγιο προσανατολιστεί να παράγει αποκλειστικά υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους πολύ σύντομα θα κλείσει.
αχ αυτα τα "λεφτά του μπαμπά".
Το πως εχει γινει αυτη η καραμελα σε αυτο το τοπο, οτι μονο οι προλεταριοι κοπιαζουν και μοχθουν, και αυτοι με "λεφτά του μπαμπά" τα εχουν ολα στα ποδια δε το καταλαβαινω.
Εαν εχεις παει εστω και σε ενα ξενο ιδιωτικο πανεπιστημειο θα εβλεπες τον ιδρωτα που πρεπει να ριξεις για να περασεις τα μαθηματα.
Και οχι. Εκει δεν ειναι σα τα ελληνικα πανεπιστημεια που μπορεις να κουβαλησεις μαζι σου τα μισα μαθηματα απο 1ο και 2ο ετος στο 3ο. Σε ιδιωτικα ιδρυματα αν σε δουν οτι ξυνεις απλα σου λενε φυγε.
Κανενα πανεπιστημειο δεν επιλεγει λευτα σε αντιποδα με φημη ως πανεπιστημειο το οποιο βγαζει αρτιους αποφοιτους.
Και ακομα πιο σιγουρο ειναι, τα ποσοστα αποφοιτων που εχουν δωσει χρημα σε ιδιωτικο πανεπιστημειο και εχουν ως σκοπο ζωης το δημοσιο ειναι πολυ μικρα.
Απλα για να σου δωσω να καταλαβεις. Αυτο που αναφερες, ειναι το ιδιο επιχειρημα για τους ανειδικευτους μεταναστες που θα "μας παρουν ολες τις δουλειες"
Μιλάμε κυρίως για θέσεις νοσηλευτών, δασκάλων, παιδαγωγών και άλλες παρόμοιες.
Φυσικά και μετράει στην προσμέτρηση μορίων για τους διαγωνισμούς πόσα πτυχία και τι πτυχία έχεις και φυσικά και αν κάποιος μπορεί να πάρει αυτά τα πτυχία με σχετική ευκολία πληρώνοντας ένα τίμημα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
@SimosZ
Για κάθε Oxford υπάρχει και ένα Οξφορντ Μπρουκς και για κάθε Χάρβαρντ υπάρχει ένα τελευταίο δημοτικό κολέγιο της κακιάς ώρας. Φυσικά και υπάρχουν πανεπιστήμια που δέχονται χιλάδες κινέζων που δεν μπορούν καν να πουν μια σωστή πρόταση στα αγγλικά, που εξετάζουν τους φοιτητές κυρίως με εργασίες (που μπορεί κάποιος απλά να αγοράσει αν δεν μπορεί να κάνει μόνος του) αντί για εξετάσεις, που μπορείς να λείψεις αν θέλεις από τις διαλέξεις αλλά και να μην λείψεις δεν κάνει διαφορά αφού το μόνο που κάνεις στις διαλέξεις είναι να διαβάσεις κάποια έρευνα ή κάποιο case study.
Μιλάω από εμπειρία.
Όλοι θέλουν τους αποφοίτους του πανδύσκολου Χάρβαρντ. Κανείς δεν προσλαμβάνει τους αποφοίτους του κάθε "Trump University".
Άρα όποιος δεν έχει χρήματα και δε θέλει να περάσει σε υψηλή σχολή τώρα έχει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες.
Άρα κάποιος που ήδη ήταν σε κακή ικονομική κατάσταση, θα καταδικαστεί να μην μπορεί να ξεφύγει απο αυτή μέσω σπουδών.
Μπράβο στην Κεραμέως, μπράβο στην κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτσι κι αλλιώς ξεπεραστεί από την πραγματικότητα και από τη σκοτεινή περίοδο που διακυβέρνησε, δεν ασχολείται κανείς με αυτά τα απολιθώματα. Δεν ενδιαφέρει η άποψή τους. Η χώρα προχωράει.
Μπράβο.