Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε και αυτό είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε και αυτό είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

«Πρέπει να αναλογιστούμε ποια ήταν η εικόνα της χώρας 4μισι χρόνια πριν, όταν ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα ποσοστά της ανεργίας που είχαν αγγίξει το 27% και κάνοντας λόγο για συνθήκες «ανθρωπιστικής κρίσης» και «πραγματικότητα ολέθρου». «Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου (σ.σ του 2015) και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πήραμε εντολή να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής», πρόσθεσε. 

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας πως είναι έργο της δικής του διακυβέρνησης το γεγονός πως «η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά». 

Για ΕΝΦΙΑ, Ελληνικό, ΕΛΠΕ

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι επί των ημερών του έγινε συνετή οικονομική διαχείριση, εξασφαλίζοντας ένα «πρωτοφανές απόθεμα ασφαλείας», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντίθετα παραλάβει «άδεια ταμεία». Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε μάλιστα την Πειραιώς ότι παρουσιάζει ως δήθεν δική της πολιτική, κομμάτια της οικονομικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όταν εμείς νομοθετήσαμε την μείωση του ΕΝΦΙΑ είχε βγει ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ και αμφισβητούσαν την ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή. Τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση άλλαξαν και οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν», δήλωσε σκωπτικά. «Είναι σημεία των καιρών και αυτά. Ανακάλυψαν "χώρο" 200 εκατομμυρίων ευρώ. Και αποφάσισαν να διαθέσουν τον δημοσιονομικό χώρο (....) στην μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «δώρα σε φίλους επιχειρηματίες», σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. 

«Στο Ελληνικό (...) αφού μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τέσσερις φορές (...) αρχίζουν και νήπτουν τας χείρας τους. Και για να βοηθήσουν τον επενδυτή επιχειρούν το "μεγάλο κόλπο". Με διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για προνομιακό δανεισμό της LAMDA Develpoment», ώστε να χρηματοδοτηθεί από τις συστημικές τράπεζες που «ανακεφαλαιοποίησαν με το αίμα τους» οι Έλληνες φορολογούμενους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς και στα ΕΛΠΕ.

«Αποφασίζουν την πώληση των μετοχών του δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου. Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως κάναμε εμείς ταυτόχρονη πώληση από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε premium μετοχές. Αποδέχονται μεγάλη ζημιά του δημοσίου προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων». «Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους, ή είναι ανάπτυξη για λίγους; Για συγκεκριμένους. Για τους χορηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτό επιτυχημένο επενδυτικό μοντέλο που θα πάει την χώρα μπροστά ή μήπως είναι πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία το 2009;»

«Όσα εξαγγείλαμε, έγιναν πράξη ένα προς ένα»

«Για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια η χώρα κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «επιστρέψαμε στις αγορές χρήματος με το ελληνικό ομόλογο να σημειώνει ιστορικά χαμηλά ήδη από τον Ιανουάριο του 2019» και «με συνετή διαχείριση δημιουργήσαμε ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 37 δις ευρώ» που διασφαλίζει τη χώρα από εξωγενείς αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, «αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από το 20 στο 13,3%, την επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις 7.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για την Ειδική Αγωγή, στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού. «Αυτές είναι λοιπόν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ χωρίς αντίκρισμα; Αυτά είναι τα μεγάλα λόγια που δεν γίνονται πράξη; Όπως μας κατηγορούσαν οι αντίπαλοί μας;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «έγιναν όλα πράξη ένα προς ένα».

«Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου για τις πραγματικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ» Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την λοιδορούσε, όπως είπε, ενώ έκανε αυτοκριτική, γιατί, όπως είπε, «κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης».

Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, είπε και προσέθεσε ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη «μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» και στο στίγμα για την περιβαλλοντική πολιτική. «Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι' αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση».

«Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος»

«Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι με το ένα τρίτο των Ελλήνων να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, «είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».

Και στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η στήριξη που μας έδωσαν 1,8 εκατ. πολίτες μας γεμίζει ευθύνη. Όχι μόνο απέναντι τους αλλά απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας. Και ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο» δήλωσε.

«Ξεδιπλώνεται το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς»

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική, οι μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας είναι πίσω μας, αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι δεδομένη, όπως είπε, καθώς «υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, επιβεβαιώνει τους φόβους «γιατί με το "καλημέρα" είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες. Κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς».

«Αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τον Μητσοτάκη, αλλάζουμε τον νόμο»

«Στο πεδίο των θεσμών: Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους. Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κύριο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κυρίου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία».

Το πιο σοβαρό, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι «ότι σπεύδουν να τοποθετήσουν μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα Υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς».

«Ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές από την κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τροποποίηση του νόμου «κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να οδηγήσουν στην έκπτωση εν μέσω της θητείας τους την επικεφαλής και τα μέλη του ΔΣ της αρχής».

«Το μέγεθος όμως της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας της νέας κυβέρνησης, αναδεικνύεται στην υπόθεση του γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας: αφού η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν την πολιτική τυμβωρυχία μετά την τραγωδία στο Μάτι και ζήτησαν την παραίτηση του τότε αρχηγού της αστυνομίας για παραλείψεις και λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς, κάνοντας «αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς», τελικά διόρισαν στην καίρια θέση ευθύνης γ.γ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «τον άνθρωπο που είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κύριο Τσουβάλα, του οποίου την παραίτηση είχα ζητήσει εγώ».

«Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους»

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για λεονταρισμούς της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς, ενώ «είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων, δεν το έκανε».

Όπως είπε, τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, και αντ' αυτού η κυβένηση επέλεξε την επικοινωνία από την ουσία, δίνοντας «λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου».

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Υποθέτω ότι ο κύριος με το καπέλο στην φωτό είναι ο κ. Βασιλικός.Άρωμα ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακό μακράς ωρίμανσης, από γνήσιο άνθος τριανταφυλλένιου ΠΑΣΟΚ, όχι βαρουφακικές εσάνς.Όραμα, έμπνευση, εμπρός σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους...