Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή για άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο, η Νίκη Κεραμέως διεμήνυσε πως η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν θα αλλάξει από την μορφή που εισήχθη στις επιτροπές, παρά τις ενστάσεις από την αντιπολίτευση. 

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η υπουργός Παιδείας τόνισε χαρακτηριστικά: «εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας την αρχική μας δέσμευση», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων, έτσι ώστε οι νόμοι και οι κανόνες να ισχύουν για όλους τους δημόσιους χώρους.

 

«Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. Με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη. Ποιες αρχές; Η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, το ΣΔΟΕ ή η πολεοδομία», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Η ίδια την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τροποποίηση της διάταξης, μέσω επαναδιατύπωσης της παραγράφου σχετικά με την επέμβαση των αρχών. «Δεν συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Όσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr