Αποκάλυψη Zάεφ: Συμφώνησα με το «Βόρεια Μακεδονία» γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα»

Αποκάλυψη Zάεφ: Συμφώνησα με το «Βόρεια Μακεδονία» γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3

Την αποκάλυψη ότι ο λόγος που συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και στο εσωτερικό της χώρας ήταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε «μακεδονική ταυτότητα» έκανε ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεμαχία με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστο Μίτσοσκι.

Στην ίδια τηλεμαχία ο Ζάεφ είπε, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» αλλά, όπως είπε, απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία είπε ότι «λάμπει στον ΟΗΕ». «Η επιγραφή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής ταυτότητας" λάμπουν στον ΟΗΕ όπου καταχωρίστηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η "μακεδονική γλώσσα" είναι η γλώσσα των "Μακεδόνων" στην Αυστραλία, την Αμερική, στον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί» είπε χαρακτηριστικά.


Η «Μακεδονική γλώσσα και η Μακεδονική ταυτότητα, λάμπουν στον ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζάεφ και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του το ποια γλώσσα μιλιέται στη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας κατηγορώντας τον ότι οδήγησε την χώρα σε συνθηκολόγηση και τόνισε πως θα επιδιώξει να ανακτήσει η χώρα τις απώλειες και τις ζημιές που υπέστη από την Συμφωνία, ενώ πίεζε τον Ζόραν Ζάεφ να απαντήσει εάν ζουν «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, ποιες γλώσσες ομιλούνται στην ελληνική Μακεδονία και σε ποια γλώσσα γίνεται το φεστιβάλ στην Μελίτη (που αναφέρθηκε με το σλαβικό όνομα της «Ovcarani»).

Ο κ.Ζαεφ αρνήθηκε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις του ώστε να μην κατηγορηθεί για παραβίαση της Συμφωνίας. «Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

«Η επιγραφή της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής ταυτότητας» συνέχισε «λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Όταν για μια ακόμη φορά του τέθηκε το ερώτημα για το ποια γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα ο κ. Ζάεφ απάντησε ότι «όλοι οι πολίτες, είτε στην Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουν δικαίωμα σε μια άλλη γλώσσα, να πουν ποια γλώσσα μιλούν και ούτω καθεξής. Για αυτούς είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και απαιτείται σύνεση στο ζήτημα» και συμπλήρωσε με νόημα αφήνοντας να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί, ότι «παντού στη Διασπορά, οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, στην χώρα τους οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, η επίσημη γλώσσα είναι Μακεδονική».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ο κ.Μίτσκοσκι, που επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν προστάτευσε την «Μακεδονική Ταυτότητα» προσέφερε στον κ. Ζάεφ να φορέσει μια κονκάρδα με την σημαία της χώρας και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να υποχρεώσει τον κ. Ζάεφ να απορρίψει το «δώρο» θεωρώντας έτσι ότι τον εκθέτει απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας.

Με πληροφορίες από Liberal

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σε ποιό ακριβώς σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι "ο Τσίπρας αποδέχθηκε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα".? Η λέξη ταυτότητα δεν υπάρχει στη συμφωνία όσο για τη γλώσσα ας κάνει το κόπο κάποιος να διαβάσει το άρθρο 7 της συμφωνίας.
Ο Αλέξης και ο Κοτζιάς πρέπει να του εξηγήσουν ότι καμία "Μακεδονική ταυτότητα" δεν αναγνώρισαν αλλά μόνο υπηκοότητα. Αυτά είναι πολύ διαφορετικά, και εγώ νόμιζα άλλα πράγματα, αλλά πες-πες με έπεισαν με τη ρητορική τους δεινότητα και την καθαρή τους σκέψη.
Προφανως ο Ζαεφ στοχευε το εσωτερικο του ακροατηριο, γινεται νομιζω ομως εμφανες ποσο κακη ηταν η συμφωνια και ποσο ασχετος ο Τσιπρας με το θεμα, πχ στο θεμα της Μακεδονιας του Ίλιντεν.Και σε οικονομικο επιπεδο η ζημια σε ονοματα και εμπορικα σηματα, με το μπερδεμα που προκαλειται, δεν θα αργησει να φανει.