Για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα αλλά και την εκατόμβη νεκρών λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι μίλησε η Ρένα Δούρου.

 

«Στη Μάνδρα μέσα σε δύο χρόνια καλύψαμε κενό δεκαετιών», ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής και συνέχισε: «Μετά από το σοκ και την έκπληξη μου για την έρευνα της εισαγγελέως μού δημιουργήθηκε αίσθημα ανακούφισης, έχουμε μάθει να σέρνονται μεγάλες έρευνες... το μίνιμουμ για τον πόνο των οικογενειών των νεκρών είναι να προχωρήσει αυτή η έρευνα, γιατί άλλες έρευνες δεν προχωρούν τόσο γρήγορα».

 

Σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι, η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι οι περιφέρειες απλώς υποβοηθούν το ρόλο της πυροσβεστικής και δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. «Οι περιφέρειες δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, δεν σβήνουν φωτιές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Οι περιφέρειες δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, δεν σβήνουν φωτιές. Προφανώς έχουν γίνει λάθη και κατά την επιχείρηση και κατά τον τρόπο με τον όποιο αφήσαμε να γίνουν παγίδες θανάτου στην πατρίδα μας όπως είπε ο κ. Λέκκας» σχολίασε, κάνοντας έμμεση αναφορά σε αυθαίρετους οικισμούς.

 

«Στις κρίσιμες ώρες βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία στο γραφείο μου για να ενημερώνομαι έγκαιρα και έγκυρα για να στέλνω υδροφόρες στην Κινέττα και στο Νταού Πεντέλης και για να μπορώ να υπογράφω...» σημείωσε. Όπως σημείωσε, ζήτησε να συγκληθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων γύρω στις 7.50 το βράδυ, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν συνεκλήθη νωρίτερα, δήλωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων είναι υποβοηθητικό όργανό.

 

Η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε δε ότι «φωνές ύαινας σαν να προσπαθούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη.... Αθροίζουν με χυδαίο τρόπο νεκρούς και παίζουν πάνω σε εθνικές τραγωδίες».

 

Σχετικά με την αργοπορία του Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε πως ο πρωθυπουργός «άφησε τη βράβευση στο Μόσταρ και ήρθε όσο πιο γρήγορα γινόταν στην είδηση της πυρκαγιάς, ίσως να θεωρούν ότι έγινε αργά γιατί έπρεπε να ταξιδέψει». 

 

«Δυο ώρες πριν είχαν μιλήσει τα δημοσιογραφικά γραφεία για απώλεια ζώων... Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο –και όχι από τον τότε ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας- να επιβεβαιώσει τον ως τότε αριθμό των νεκρών. Υπάρχει μια διαδικασία επιβεβαίωσης (νεκρών) δεν παίρνεις υπόψη τι λέγεται στο ένα ή στο άλλο στούντιο» σημείωσε η κ. Δούρου.

 

«Εκ των υστέρων θα μπορούσαν όλα να γίνουν διαφορετικά και ενδεχομένως θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε λιγότερους ανθρώπους, αλλά μη με κάνετε να λέω "αν"... Η έρευνα προχωρά», τόνισε η περιφερειάρχης.