Τροπολογία για κατάργηση του αυτοφώρου στον Τύπο από το Ποτάμι

Τροπολογία για κατάργηση του αυτοφώρου στον Τύπο από το Ποτάμι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τροπολογία η οποία προβλέπει την πλήρη κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για εγκλήματα του Τύπου κατέθεσε το Ποτάμι.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και την κοινοβουλευτική του ομάδα, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ως αφορμή στάθηκαν οι διώξεις κατά δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» για δημοσίευμα σχετικά με το προσφυγικό, έπειτα από μήνυση που άσκησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Το Ποτάμι, τονίζει την ανάγκη τροποποίησης της παραγράφου 3 του άρθρου 242 του ποινικού κώδικα, διότι όπως αναφέρει, η διάταξη όχι μόνο προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και σύγχυση αλλά παραβιάζει συν τοις άλλοις ευθέως και τα άρθρο 5 και 6 του Συντάγματος καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η πρόσφατη κράτηση δημοσιογράφων λόγω δήθεν αυτοφώρου αποτελεί ντροπή για το δικαιϊκό σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό μιας ευρωπαϊκής χώρας», τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Η επιλεκτική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από τις εισαγγελικές αρχές αποδυναμώνει το κύρος της Δικαιοσύνης και καθιστά τους πολίτες και τους δημοσιογράφους ανυπεράσπιστους για τυχόν «αδικήματα λόγου». Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απαραβίαστη, καμία πολιτική σκοπιμότητα ή αντιπαλότητα δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κατά τρόπο καταχρηστικό και αυταρχικό «διατάξεις-παραθυράκια» της ποινικής δικονομίας που τραυματίζουν το κράτος δικαίου».

Ειδικότερα προβλέπεται ότι: «Τα εγκλήματα κατά της τιμής που τελούνται δια του Τύπου ή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών ή μέσω διαδικτύου και γενικά κάθε άλλου σύγχρονου μέσου διάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων δεν δικάζονται ως αυτόφωρα». Με τη νέα προτεινόμενη διατύπωση της παραγράφου 3 του άρθρου 242 ΚΠΔ επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα κατά της τιμής (εξύβριση, δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή μνήμης νεκρού) που τελούνται δια του Τύπου».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM