Υπερχείλισε ο Δούναβης- Έφτασε τα 6,93 μέτρα

Υπερχείλισε ο Δούναβης- Έσπασε το ρεκόρ του 2013 Facebook Twitter
0

Υπερχείλισε ο ποταμός Δούναβης στη Βουδαπέστη, με τα επίπεδα των υδάτων να βρίσκονται στο υψηλότερο στάδιο της τελευταίας δεκαετίας.

Η δυνατή βροχή και το χιόνι προκάλεσαν ασυνήθιστες πλημμύρες στις αρχές του χειμώνα ενώ η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας δήλωσε ότι ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη. 

Αν και η φετινή πλημμύρα του Δούναβη δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Βουδαπέστη, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργεί πιο συχνές πρώιμες πλημμύρες.

«Αν κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, μπορούμε να δούμε ότι οι χειμερινές βροχοπτώσεις αυξάνονται και με την άνοδο της θερμοκρασίας θα δούμε λιγότερες χιονοπτώσεις και μπορεί τα χιόνια να λιώνουν νωρίτερα», δήλωσε η ερευνήτρια για το κλίμα Anna Kis. «Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο μέλλον οι πλημμύρες που προκαλούνται από το λιώσιμο του χιονιού που συνέβαινε την άνοιξη, θα μπορούσαν να συμβαίνουν νωρίτερα, πιθανώς κατά τους χειμερινούς μήνες».

Η αρμόδια αρχή είπε ότι η τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα ήταν τον Δεκέμβριο ήταν το 1987, αλλά τότε δεν πλημμύρισε τους δρόμους του αναχώματος. «Υπήρξε μεγάλη βροχόπτωση στους παραπόταμους του Δούναβη και το χιόνι έλιωσε λόγω του ήπιου αλλά υγρού καιρού, οπότε η πλημμύρα ήρθε νωρίτερα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα πλημμύρα την άνοιξη.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM