Θερμαϊκός: Η «Αλκίππη» μαζεύει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Βαρέλια, ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια

Αλκίππη: Το σκάφος-απορριμματοφόρο που συλλέγει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Μέχρι και πατίνια Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Μέχρι και 1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως συλλέγει στη διάρκεια του εξάωρου καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη». 

Το σκάφος πραγματοποιεί καθαρισμούς πέντε φορές την εβδομάδα επί έξι ώρες κάθε φορά και «η ποσότητα των αποβλήτων που συλλέγονται εξαρτάται από τη συχνότητα των καθαρισμών ανά βδομάδα», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας του σκάφους «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης και προσθέτει ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές, συλλέγονται περί τα 800-1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως».

Αναφορικά με τα σκουπίδια που μαζεύει το σκάφος, αυτά είναι από πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και πλαστικών, βαρέλια και μπιτόνια, νεκρά φύκια και καλάμια, πλαστικές σακούλες, υπολείμματα ρουχισμού και συσκευασιών, τενεκεδάκια τροφών και ποτών μέχρι και ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Στη συνέχεια τα απόβλητα οδηγούνται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αξιοποίησης ή διάθεσης, διασφαλίζοντας ξεχωριστή παράδοση και αντίστοιχη εναλλακτική διαχείριση, όπως εξηγεί ο κ. Ορφανίδης.

Αλκίππη: Το σκάφος-απορριμματοφόρο που συλλέγει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Μέχρι και πατίνια Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ποιοτική κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου

«Πλαστικά και σκουπίδια, γεωργικά υπολείμματα, αλλά και παράνομες απορρίψεις λυμάτων «συνεχίζουν να ρυπαίνουν και επιβαρύνουν το οικολογικό δυναμικό του κόλπου, όχι μόνο προερχόμενα από τις δικές μας περιοχές, αλλά κι από το εξωτερικό, μέσω των διασυνοριακών ποτάμιων διόδων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό, όπως του Αξιού», διευκρινίζει.

Κατά τον ίδιο, εποχικά φαινόμενα, που ενισχύονται και από την κλιματική αλλαγή, όπως η υπερσυγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν και η εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας, «καταδεικνύουν τα σημαντικά περιθώρια που έχει το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον για βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει».

Το σκάφος έχει μόνιμη σύνθεση πληρώματος δύο ατόμων, λόγω των πολλαπλών λειτουργιών που παρέχει και προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών, καθώς και η ετοιμότητα και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου περιστατικού, «αφού ένα ατύχημα μπορεί να λάβει χώρα και σε ώρες που δεν θα περιλαμβάνονται στο καθορισθέν πρόγραμμα καθαρισμού, και να ζητηθεί η άμεση αντιμετώπισή του», όπως σημειώνει ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM