Θερμαϊκός: Η «Αλκίππη» μαζεύει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Βαρέλια, ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια

Αλκίππη: Το σκάφος-απορριμματοφόρο που συλλέγει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Μέχρι και πατίνια Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Μέχρι και 1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως συλλέγει στη διάρκεια του εξάωρου καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη». 

Το σκάφος πραγματοποιεί καθαρισμούς πέντε φορές την εβδομάδα επί έξι ώρες κάθε φορά και «η ποσότητα των αποβλήτων που συλλέγονται εξαρτάται από τη συχνότητα των καθαρισμών ανά βδομάδα», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας του σκάφους «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης και προσθέτει ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές, συλλέγονται περί τα 800-1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως».

Αναφορικά με τα σκουπίδια που μαζεύει το σκάφος, αυτά είναι από πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και πλαστικών, βαρέλια και μπιτόνια, νεκρά φύκια και καλάμια, πλαστικές σακούλες, υπολείμματα ρουχισμού και συσκευασιών, τενεκεδάκια τροφών και ποτών μέχρι και ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Στη συνέχεια τα απόβλητα οδηγούνται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αξιοποίησης ή διάθεσης, διασφαλίζοντας ξεχωριστή παράδοση και αντίστοιχη εναλλακτική διαχείριση, όπως εξηγεί ο κ. Ορφανίδης.

Αλκίππη: Το σκάφος-απορριμματοφόρο που συλλέγει έναν τόνο σκουπίδια την ημέρα- Μέχρι και πατίνια Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ποιοτική κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου

«Πλαστικά και σκουπίδια, γεωργικά υπολείμματα, αλλά και παράνομες απορρίψεις λυμάτων «συνεχίζουν να ρυπαίνουν και επιβαρύνουν το οικολογικό δυναμικό του κόλπου, όχι μόνο προερχόμενα από τις δικές μας περιοχές, αλλά κι από το εξωτερικό, μέσω των διασυνοριακών ποτάμιων διόδων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό, όπως του Αξιού», διευκρινίζει.

Κατά τον ίδιο, εποχικά φαινόμενα, που ενισχύονται και από την κλιματική αλλαγή, όπως η υπερσυγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν και η εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας, «καταδεικνύουν τα σημαντικά περιθώρια που έχει το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον για βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει».

Το σκάφος έχει μόνιμη σύνθεση πληρώματος δύο ατόμων, λόγω των πολλαπλών λειτουργιών που παρέχει και προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών, καθώς και η ετοιμότητα και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου περιστατικού, «αφού ένα ατύχημα μπορεί να λάβει χώρα και σε ώρες που δεν θα περιλαμβάνονται στο καθορισθέν πρόγραμμα καθαρισμού, και να ζητηθεί η άμεση αντιμετώπισή του», όπως σημειώνει ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM