Τα αφρικανικά αποδημητικά πουλιά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή

Τα αφρικανικά αποδημητικά πουλιά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα αποδημητικά πουλιά της Αφρικής απειλούνται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στο κέντρο και τα ανατολικά της ηπείρου που έχουν εξαντλήσει τις φυσικές «αποθήκες» νερού και έχουν προκαλέσει καταστροφική ξηρασία.

Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, λόγω κλιματικής αλλαγής, δυσκολεύουν τα ταξίδια καθώς έχουν εξαφανιστεί πηγές νερού και χάνονται οι τόποι αναπαραγωγής τους, ενώ πολλά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση ή αναγκάζονται να αλλάξουν εντελώς τα μεταναστευτικά τους μοτίβα εγκαθιστάμενα σε ψυχρότερες, βόρειες περιοχές.

Περίπου το 10% από τα 2.000 και πλέον είδη πουλιών της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μεταναστευτικών πτηνών, απειλούνται, ενώ 28 είδη - όπως ο ψαρογέρακος της Μαδαγασκάρης - χαρακτηρίζονται ως «είδη υπό εξαφάνιση». Πάνω από το ένα τρίτο αυτών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με ανάλυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης BirdLife International.

«Τα πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή όπως και κάθε άλλο είδος» δήλωσε ο συντονιστής πολιτικής της BirdLife, Ken Mwathe. «Τα μεταναστευτικά πουλιά επηρεάζονται περισσότερο από άλλες ομάδες πουλιών επειδή πρέπει να συνεχίσουν να μετακινούνται». 

Υπολογίζεται ότι το 87% των αφρικανικών περιοχών κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη ή την Ασία, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και της ομάδας προστασίας Wetlands International. 

Η Αφρική είναι πιο ευάλωτη επειδή δεν μπορεί να προσαρμοστεί το ίδιο εύκολα, εξήγησε ο Evans Mukolwe, συνταξιούχος μετεωρολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η φτώχεια, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έλλειψη κεφαλαίων και η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες» καθιστούν πιο δύσκολη την προστασία των βιοτόπων της άγριας ζωής, συμπλήρωσε. 

Μία από τις βασικές πηγές νερού των πουλιών που ετοιμάζονται να διασχίσουν τη Σαχάρα, η λίμνη Τσαντ, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Η έλλειψη νερού επηρεάζει και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των πτηνών, σημείωσε ο Paul Matiku, εκτελεστικός διευθυντής της Nature Kenya.

Τα φλαμίνγκο, για παράδειγμα, που συνήθως αναπαράγονται στη λίμνη Νάτρον στην Τανζανία, είναι απίθανο να μπορέσουν να αναπαραχθούν «αν το ταξίδι της μετανάστευσης είναι πολύ δύσκολο» δήλωσε ο Matiku.

Πρόσθεσε ότι «η έλλειψη νερού σε αυτούς τους υγροτόπους σημαίνει ότι δεν θα γίνει αναπαραγωγή» καθώς τα φλαμίνγκο χρειάζονται νερό για να δημιουργήσουν φωλιές από λάσπη, που κρατούν τα αυγά τους μακριά από την έντονη ζέστη του ξηρού εδάφους.

Τα μη μεταναστευτικά πτηνά πασχίζουν, επίσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερες - και άγνωστες - αποστάσεις για να βρουν τροφή. 

Τα είδη πουλιών που ζουν στις πιο θερμές και ξηρές περιοχές, όπως στην έρημο Καλαχάρι, που εκτείνεται στη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, πλησιάζουν τα «όριά τους», σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα. Τα πτηνά είναι λιγότερο ικανά να βρουν τροφή, χάνουν σωματική μάζα και καταγράφονται θάνατοι μεγάλης κλίμακας. 

Άλλες απειλές, όπως το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, η γεωργία, η ανάπτυξη των αστικών περιοχών και η ρύπανση, επιβαρύνουν επίσης τους πληθυσμούς των πτηνών.

Με πληροφορίες από ABC News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM