Συναγερμός στην Κύπρο για πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία που «απλώνεται» στη Μεσόγειο

Συναγερμός στην Κύπρο για πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία που «απλώνεται» στη Μεσόγειο Facebook Twitter
Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Facebook φέρεται να δείχνει την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Συρίας
0

Οι αρχές της Κύπρου παρακολουθούν πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο και θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει το νησί. 

Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπήρξε διαρροή από το εργοστάσιο, που βρίσκεται εντός του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπανίγιας. Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε βόρεια, κατά μήκος των συριακών ακτών, προτού «κινηθεί» ανατολικά, προς την Κύπρο. 

Τα μοντέλα έδειχναν ότι αναμενόταν να φτάσει σήμερα στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια, αν της ζητηθεί, ενώ η Τουρκία ανέφερε ότι λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αποτρέψει μία περιβαλλοντική καταστροφή. 

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η συριακή κυβέρνηση, από διαρροή δεξαμενής στο εργοστάσιο στο Μπανίγιας. Την επόμενη ημέρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε φτάσει στην πόλη Τζάμπλεχ, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια. Επίσης ανέφερε ότι ομάδες είχαν αρχίσει τον καθαρισμό των ακτών. 

Στο μεταξύ, εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 έδειξαν ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε εξαπλωθεί περαιτέρω κατά μήκος των ακτών, φτάνοντας σχεδόν την πόλη τη Λαττάκεια και ότι κάλυπτε θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Σύριοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την έκταση της πετρελαιοκηλίδας, ενώ συνεχιζόταν η επιχείριση καθαρισμού το σαββατοκύριακο. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης λιμένων της χώρας υποστήριξε ότι «δεν ήταν μεγάλη» η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε. 

Χθες, Δευτέρα, η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για την πετρελαιοκηλίδα, έπειτα από τις νέες δορυφορικές εικόνες που έδειξαν ότι είχε μεγαλώσει το μέγεθός της και πως ήταν κοντά στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα. 

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που ελήφθησαν από πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, εκτιμάται ότι πρόκειται «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο. 

Με πληροφορίες από BBC
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM