Σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε σε ακτή: «Ήταν λυπηρό, το έβλεπα να πεθαίνει»

Σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε σε ακτή: «Ήταν λυπηρό, το έβλεπα να πεθαίνει» Facebook Twitter
0

Ένα γιγάντιο καλαμάρι, που ήταν ακόμη ζωντανό και έβγαζε μελάνι, βρέθηκε σε ακτή της Νότιας Αφρικής.

Ο Richard Davies, που τράβηξε βίντεο την συνάντησή του με το τεράστιο μαλάκιο, είπε πως προσπάθησε να το κυλίσει πίσω στο νερό αλλά λόγω του βάρους του, αποφάσισε τελικά απλώς να το αφήσει «να πεθάνει με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το καλαμάρι ζύγιζε μεταξύ 200 και 300 κιλών. 

«Ήταν λυπηρό επειδή έβλεπα πως πεθαίνει», είπε στο News24. «Έβγαζε ακόμη μελάνι και άγγιξα ένα από τα πλοκάμια του, το οποίο ρούφηξε το χέρι μου και βασικά χρειάστηκε να βάλω αρκετή δύναμη για να το απομακρύνω».

Σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε σε ακτή: «Ήταν λυπηρό, το έβλεπα να πεθαίνει» Facebook Twitter
Σπάνιο γιγάντιο καλαμάρι ξεβράστηκε σε ακτή: «Ήταν λυπηρό, το έβλεπα να πεθαίνει» Facebook Twitter

Αφού έψαξε στο Google το γιγάντιο πλάσμα γνωστό ως Architeuthis dux στα λατινικά, διαπίστωσε πως το να ξεβραστεί ένα τόσο τεράστιο καλαμάρι στη Νότια Αφρική ήταν εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και «θέαμα που το συναντάς μιας φορά στη ζωή σου».

Σύμφωνα τον Dr Wayne Florence, βιολόγο και επιμελητή των θαλάσσιων ασπόνδυλων στο μουσείο Iziko της Νότιας Αφρικής, τα γιγάντια καλαμάρια βρίσκονται σε βάθη από 300 μέχρι 1.000 μέτρα σε όλους τους ωκεανούς, εκτός από τους πόλους.

Το μουσείο ζήτησε το καλαμάρι ώστε να συμπεριληφθεί στην μεγάλη συλλογή του, που καταγράφει την βιοποικιλότητα της Νότιας Αφρικής.


Όπως εξήγησε ο Florence, το μεγαλύτερο καλαμάρι που ξεβράστηκε ποτέ στην περιοχή έφτανε τα 9.1 μέτρα και είχε βρεθεί στο Kommetjie, της Κέιπ Τάουν, το 1992.

«Είναι σπάνιο. Στη Νότια Αφρική, έχουμε ελάχιστες τέτοια φαινόμενα. Παραδόξως, αν και το μουσείο μας είναι περίπου 200 ετών, το παλαιότερο τέτοιου είδους καλαμάρι είναι από το 1972», είπε στο News24, προσθέτοντας πως στη συλλογή περιλαμβάνονται ήδη 19 γιγάντια καλαμάρια.

«Σε αντίθεση με τα περισσότερα μεγάλα ζώα, τα καλαμάρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και ζουν μόνο για περίπου πέντε χρόνια. Εφόσον το συγκεκριμένο έχει μήκος μόλις άνω των 4 μέτρων, με βάση την γνώμη ειδικών, ενδεχομένως είχε ηλικία μικρότερη των 2 ετών», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο:

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ