Ρωσία: Κολοσσός εξορύξεων πέταξε απόβλητα στην Αρκτική

Ρωσία: Κολοσσός εξορύξεων πέταξε απόβλητα στην Αρκτική Facebook Twitter
Φωτογραφία: Elena Kostyuchenko, Novaya Gazeta
0

Ρωσική εταιρεία εξόρυξης ανέφερε την Κυριακή ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους σε εργοστάσιο μετάλλων που ήταν υπεύθυνοι για την απόρριψη λυμάτων στην Αρκτική τούνδρα.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta δημοσίευσε βίντεο από την τοποθεσία στα οποία φαίνονται μεγάλοι μεταλλικοί σωλήνες στους οποίους μεταφέρονται τα απόβλητα από μία δεξαμενή, ενώ απορρίπτεται αφρώδες υγρό σε κοντινά δέντρα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Κυριακή, απορρίφθηκαν περίπου 6.000 κυβικά μέτρα υγρών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία ορυκτών στις εγκαταστάσεις ενώ η απόρριψη διήρκεσε «αρκετές ώρες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί το πόσο μακριά έχουν διασκορπιστεί τα λύματα. 

 

Από την πλευρά της η Norilsk Nickel έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων λειτουργίας» σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα γνωστοποιώντας πως έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την απόρριψη. Το συμβάν συνέβη στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Talnakh κοντά στην πόλη Νορίλσκ στην Αρκτική, δήλωσε η εταιρεία.

Το περιστατικό σημειώνεται μόλις ένα μήνα μετά από μια άνευ προηγουμένου διαρροή καυσίμων σε ένα από τα θυγατρικά εργοστάσια της εταιρείας κοντά στο Νορίλσκ, μετά την οποία ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από 21.000 τόνοι ντίζελ διέρρευσαν από μια δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει η ρωσική Greenpeace η περιβαλλοντική ζημιά ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα.  

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Novaya Gazeta το εργοστάσιο διοχέτευσε τα λύματα σε περιοχές άγριας ζωής ενώ οι σωλήνες απομακρύνθηκαν βιαστικά όταν έφτασαν στο σημείο οι ερευνητές και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα βαριά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν τους σωλήνες φαίνεται ότι προσέκρουσαν κατά λάθος σε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε αξιωματούχους στο σημείο, ανέφερε η Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, το οποίο διερευνήθηκε επίσης. Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε λάβει αναφορές για «μη εξουσιοδοτημένη απόρριψη υγρών αποβλήτων στην τούνδρα» στο σημείο των εγκαταστάσεων και ότι έχει ξεκινήσει η έρευνα. Η Tatiana Egorova, εκπρόσωπος της εταιρείες, ανέφερε την Κυριακή ότι εσωτερική έρευνα βρίσκεται υπό διεξαγωγή.

Η ρωσική υπηρεσία φυσικών πόρων ανέφερε ότι η απόφαση για την απομάκρυνση του νερού από τη δεξαμενή ελήφθη για να αποφευχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει δραματική αύξηση της στάθμης του νερού ενώ οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης υποστήριξαν ότι τα λύματα δεν είναι πιθανό να φτάσουν στον κοντινό ποταμό Kharayelakh.

Μετά τη μαζική διαρροή καυσίμων που σημειώθηκε τον Ιούνιο σε θυγατρική της Norilsk Nickel, και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε η περιοχή, ο επικεφαλής των εταιρειών, ολιγάρχης Βλαντιμίρ Ποτάιν, υποσχέθηκε να πληρώσει τα έξοδα του καθαρισμού.

Οι ρωσικές Αρχές έκαναν γνωστό νωρίτερα τον Ιούνιο ότι είχαν προχωρήσει στην απορρύπανση της επιφάνειας ενός ποταμού, αλλά ο πλήρης καθαρισμός μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM
Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη δράση για το κλίμα

Περιβάλλον / Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στη δράση για το κλίμα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα εάν δουν πολιτικούς ηγέτες να κάνουν το ίδιο
LIFO NEWSROOM