Tο πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών ανοίγει στους Λειψούς

Tο πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών ανοίγει στους Λειψούς Facebook Twitter
0

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ιδρύει στους Λειψούς το πρώτο, παγκοσμίως, κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Dimokratiki.gr, το κέντρο δημιουργείται σε έναν μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών. Η Booking.com χρηματοδότησε ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης, διακόπτοντας παράλληλα την πώληση εισιτηρίων για τα θαλάσσια σόου με δελφίνια σε όλον τον κόσμο.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!» δήλωσε στην εφημερίδα η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου.


Γιατί δεν απελευθερώνονται τα δελφίνια;
Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι αντιδράσεις για την χρήση δελφινιών σε παραστάσεις προς τέρψη των μικρών και μεγάλων επισκεπτών θαλάσσιων πάρκων. Ωστόσο η απελευθέρωση των δελφινιών που μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία θεωρείται επικίνδυνη για αυτά τα θηλαστικά, καθώς δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς την ικανότητα να κυνηγούν για την τροφή τους. Αν αφεθούν ελεύθερα, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνουν μέσα σε πολύ λίγο καιρό. Έτσι, όταν κάποιο κέντρο κλείνει οριστικά, όπως έγινε με αυτό της Φινλανδίας, τα δελφίνια μεταφέρονται αναγκαστικά σε κάποιο άλλο.

Τη λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται να δώσει το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος». Μετά από ενδελεχείς έρευνες και μελέτες, το ινστιτούτο επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα δελφίνια που μεγάλωσαν υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας. Η είσοδος στον κόλπο έκλεισε με ένα χοντρό μπρούτζινο δίχτυ, δημιουργώντας μία προστατευμένη περιοχή, μεγαλύτερη ακόμα και από το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ολλανδία. 

Tο πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών ανοίγει στους Λειψούς Facebook Twitter

Οι υπεύθυνοι θα φιλοξενούν εκεί τα δελφίνια έως ότου αρχίσουν να συνηθίζουν τις συνθήκες ανοικτής θαλάσσης. Στον κόλπο, θα ρίχνονται σταθερά ζωντανά ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου και έτσι, σιγά – σιγά, τα κητοειδή θα εκπαιδεύονται στο κυνήγι. «Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξηγεί η κα. Μήλιου, τονίζοντας ότι το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με βάση το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον αντίστοιχα κέντρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τη δημιουργία του καταφυγίου υποστηρίζει και η δημοτική αρχή Λειψών. Ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται πλήρως με το ινστιτούτο: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις δράσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και προσπαθούμε να δίνουμε άμεσα όλες τις αδειοδοτήσεις και να εκδίδουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του Καταφυγίου», δήλωσε στην Δημοκρατική. 

Ένα ιατρείο για τα μεγάλα θαλάσσια πλάσματα

Η χρηματοδότηση του Καταφυγίου έχει επιτευχθεί μέσα από δωρεές. Το κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2020, αφού ολοκληρωθεί η αδειοδότηση για όλες τις απαραίτητες υποδομές. Στο καταφύγιο θα παρέχεται επίσης η εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη για όλα τα μεγάλα, θαλάσσια πλάσματα, που συχνά ξεβράζονται τραυματισμένα στις παραλίες.

Στις χερσαίες εγκαταστάσεις θα στεγαστεί και ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο για την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης στην κτηνιατρική περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, καθώς και σε τομείς σχετικούς με τη θαλάσσια προστασία.


«Πέρασμα» για τις φάλαινες
Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο πέρασμα των φυσητήρων φαλαινών. Περνούν από Ρόδο, Λέβιθα, Κάλυμνο, Λέρο, Σάμο, Φούρνους και τουρκικά παράλια και φτάνουν ως τα νερά που βρέχουν το Άγιο Όρος. «Έχουμε ένα εξαιρετικά μεγάλο πληθυσμό φυσητήρων στη Μεσόγειο» λέει η κα. Αναστασία Μήλιου. «Οι ανάγκες διατροφής τους είναι τεράστιες. Φανταστείτε ότι η κάθε μία χρειάζεται περίπου ένα τόνο τροφής την ημέρα. Για το λόγο αυτό τρώγοντας ακολουθούν μια μεγάλη πορεία στο αρχιπέλαγος, ώστε η διατροφή τους να μην αποτελέσει την αιτία κλονισμού της θαλάσσιας ισορροπίας μιας συγκεκριμένης περιοχής».

Οι κίνδυνοι από τα σκάφη και τα σκουπίδια
O μόνος επιβαρυντικός παράγοντας είναι φυσικά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα σκουπίδια που έχουν πέσει στη θάλασσα είναι περισσότερα και πιο επικίνδυνα από όλους τους ρύπους των προηγούμενων χιλιετιών. Καθημερινά στο Αιγαίο πλέουν μερικές χιλιάδες σκάφη, πολλά από τα οποία είναι δεξαμενόπλοια μεταφοράς καυσίμων και τάνκερ με άλλα υλικά. Αν και η πιθανότητα ατυχήματος δεν είναι διόλου αμελητέα, προς το παρόν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την προστασία των θηλαστικών. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του "Sea Diamond". Μέχρι και σήμερα, έξω από τη Σαντορίνη διαχέονται απόβλητα, πετρελαιοειδή, χημικά και πολλά σκουπίδια από το ναυάγιο. Το κρουαζιερόπλοιο είχε προσκρούσει σε ξέρα τον Απρίλιο του 2007 και βούλιαξε υπό το βάρος των 22.000 τόνων του. Το πλοίο παραμένει σφηνωμένο ανάμεσα στα βράχια που, αν ποτέ υποχωρήσουν, η περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή θα είναι ακόμα πιο σοβαρή και ανεπανόρθωτη. 

Με πληροφορίες από dimokratiki.gr

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ