ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΠΟΥ: Η δράση για το κλίμα στη διάσκεψη COP26 μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

ΠΟΥ: Η δράση για το κλίμα στη διάσκεψη COP26 μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις ενέργειες για το κλίμα στη διάσκεψη COP26, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. 

Η έκθεση του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή και την υγεία καλεί σε δράση για αλλαγές σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών και της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα οφέλη που έχουν για τη δημόσια υγεία οι φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα υπερέχουν μακράν του κόστους. 

«Η καύση ορυκτών καυσίμων μας σκοτώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο- περίπου το 24,3% του παγκόσμιου συνόλου- οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά. 

Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αν και η Μαρία Νέιρα- διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος του ΠΟΥ- δήλωσε ότι περίπου το 80% των απωλειών ανθρώπινων ζωών από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Οργανισμού. 

Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί κάποιες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, προκαλώντας θανάτους σε κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντιάρμιντ Κάμπελ- Λέντρουμ, επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την κλιματική αλλαγή. 

«Η υγεία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για το κλίμα, διαπραγματευόμαστε πολλά πράγματα, αλλά η ζωή ενός παιδιού που χάνεται εξαιτίας είτε της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είτε της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι», συμπλήρωσε. 

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με επιστολή με τη στήριξη περισσοτέρων από 400 υγειονομικών φορέων που εκπροσωπούν πάνω από 45 εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας, που επίσης ζητούν δράση. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό και υγιές περιβάλλον. 

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
LIFO NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM