Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο;

Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Όταν κάποιος φαντάζεται το ζώο που κάθε χρόνο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο ίσως υποθέτει ότι πρόκειται για κάποιο μεγαλόσωμο ζώο με τεράστια δόντια. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το «πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο» είναι το κουνούπι, το οποίο, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, σκοτώνει από 500.000 έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. 

Ο κύριος λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή αποτελούν φορείς ασθενειών και κυρίως της ελονοσίας.  

Η ελονοσία προκαλείται από παρασιτικούς μονοκύτταρους οργανισμούς του γένους Plasmodium, που μεταφέρονται από άτομο σε άτομο μέσω των κουνουπιών. Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είναι συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Ενδεικτικά το 2021 η ελονοσία προκάλεσε περίπου 619.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ασθένεια είναι συχνά θεραπεύσιμη με προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες, όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. 

Τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης σειρά άλλων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα.

Ωστόσο, γιατί τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικά στη διάδοση ασθενειών; Πρώτον, τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε ένα άλλο.

Είναι επίσης μικρά και φτερωτά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και να τσιμπήσουν ανθρώπους χωρίς να γίνουν αντιληπτά. 

Επίσης, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι άνθρωποι και κουνούπια μοιράζονται κοινά οικοσυστήματα. Τα κουνούπια βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι βασίζονται στο νερό για να ζήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουμε να ζούμε στα ίδια μέρη.

Με πληροφορίες από Live Science

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM