Οι φυσικές καταστροφές ανάγκασαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μπουρούντι τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν στις όχθες της λίμνης Τανγκανίκα όπου η στάθμη των υδάτων είχε αυξηθεί λόγω των ισχυρών καταιγίδων, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις.

 

Οι άνθρωποι είπαν ότι ξυπνούσαν τη νύχτα και έβλεπαν τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους να τα έχει «καταπιεί» η λίμνη, η δεύτερη βαθύτερη στον κόσμο.

 

Το Save the Children κάνει λόγο για μία «ξεχασμένη κρίση».

 

Η λίμνη Τανγκανίκα διασχίζει το Μπουρούντι και πολλές άλλες αφρικανικές πολιτείες. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό στον κόσμο. Η στάθμη του νερού αυξήθηκε στα 776,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον κανονικό μέσο όρο των 772,7 μέτρων.

 

Στις πλημμύρες στην περιοχή συμβάλλουν πολλοί παράγοντες αλλά η υπερθέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις.

 

Ο κόσμος έχει ήδη υψηλότερη θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές ρύπων.


Μια 17χρονη είπε στο Save the Children ότι εκείνη και η οικογένειά της έχασαν χάσει το σπίτι τους όταν η λίμνη υπερχείλισε πέρυσι.

 

«Ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κοιμόμουν και ξύπνησα και το νερό ήταν μέσα στο σπίτι. Το σπίτι καταστράφηκε και λίγο μετά το εγκαταλείψαμε», είπε.

 

Σχεδόν το 85% των 122.500 ανθρώπων που ζουν σε δομές φιλοξενίας στο Μπουρούντι έχουν εκτοπιστεί από φυσικές καταστροφές και όχι από συγκρούσεις, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

 

Τα παιδιά φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, με περίπου 7.200 μωρά κάτω του ενός έτους να ζουν σε καταυλισμούς, πρόσθεσε.

 

«Στον καταυλισμό Γκατούμπα, όπου ζουν 3.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες, πάνω από το 80% των κατοίκων είναι παιδιά. Τα περισσότερα δεν πηγαίνουν σχολείο και πολλοί τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα» αναφέρει το Save the Children.

 

Μια 47χρονη μητέρα τριών παιδιών είπε ότι φοβόταν πως τα παιδιά της θα πέθαιναν από την πείνα.

 

«Ήμουν αγρότισσα πριν από τις πλημμύρες, αλλά τώρα το σπίτι μου έχει μετατραπεί σε υποβρύχιο. Αυτή τη φορά, η πλημμύρα κάλυψε τα πάντα και δεν υποχώρησε» πρόσθεσε.

 

Με πληροφόιρες του BBC