Εάν επικίνδυνο φύκι-εισβολέας από τη νοτιοανατολική Ασία, με την επιστημονική ονομασία Rugulopteryx okamurae, έχει προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στις ακτές της νότιας Ισπανίας και ιδιαίτερα στον κόλπο του Κάδιθ και το στενό του Γιβραλτάρ. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για μια "οικολογική καταστροφή", καθώς χιλιάδες τόνοι της άλγης ξεβράζονται καθημερινά στις παραλίες, προκαλώντας αναστάτωση σε τουρισμό, αλιεία και βιοποικιλότητα.
Από τον Μάιο, μόνο στην παραλία La Caleta του Κάδιθ έχουν απομακρυνθεί πάνω από 1.200 τόνοι άλγης, με 78 τόνους να συλλέγονται μέσα σε μία μόνο ημέρα. Όπως εξηγεί ο Χοσέ Κάρλος Τερουέλ από το δημοτικό συμβούλιο του Κάδιθ: «Όποτε φυσά δυτικός άνεμος, ξέρουμε ότι έρχεται νέα "εισβολή". Δεν προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε.»
Η άλγη πιθανόν έφτασε μέσω των δεξαμενών έρματος πλοίων που διασχίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ, απελευθερώνοντας το περιεχόμενό τους στη Μεσόγειο. Μέσα σε μία δεκαετία, η Rugulopteryx okamurae έχει επεκταθεί από τη Θέουτα μέχρι τα Κανάρια Νησιά, τις Αζόρες, ακόμη και τη Χώρα των Βάσκων.
Ο βιολόγος Χουάν Χοσέ Βεργκάρα από το Πανεπιστήμιο του Κάδιθ τονίζει πως στην αρχική φάση τέτοιων εισβολών υπάρχει περιθώριο ελέγχου, αλλά τώρα η εξάπλωση έχει ξεφύγει από κάθε δυνατότητα διαχείρισης: «Αυτό που βλέπουμε στην παραλία είναι ένα μικρό ποσοστό του προβλήματος. Κάτω από την επιφάνεια του νερού, η κατάσταση είναι χειρότερη.»
Η άλγη καταστρέφει τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς προσκολλάται σε βράχια, "πνίγει" άλλες μορφές άλγης, εμποδίζει την αλιεία μπλέκοντας στα δίχτυα, και απορροφά οξυγόνο από το νερό. Στην παραλία La Caleta, έχει ήδη εκτοπίσει πολλές ιθαγενείς φυτικές μορφές, ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν η ζημιά είναι αναστρέψιμη.
Επιπλέον, η διαχείριση της άλγης αποτελεί οικονομικό βάρος, καθώς οι ποσότητες μεταφέρονται σε χωματερές. Υπάρχουν όμως και πρωτοβουλίες για αξιοποίησή της ως βιομάζα. Μια τοπική εταιρεία έχει ζητήσει άδεια να τη μετατρέψει σε καύσιμο ή λίπασμα, ωστόσο ο ισπανικός νόμος περί εισβολικών ειδών απαγορεύει την εμπορική εκμετάλλευσή τους, εκτός αν αφορά τη δημόσια υγεία ή την εξάλειψή τους.
Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας παρουσίασε πρόσφατα ένα τετραμερές σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει έρευνα, παρακολούθηση, ενημέρωση και πιθανές εναλλακτικές ανακύκλωσης. Όμως ο καθηγητής Βεργκάρα προειδοποιεί: «Ακόμα και αν αξιοποιηθεί ως βιομάζα, το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο που δεν λύνεται εύκολα. Σε μία μόνο παραλία μπορούν να ξεβραστούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι.»
Η κρίση συνεχίζεται, με τους επιστήμονες και τις τοπικές κοινωνίες να ζητούν άμεσες και πιο δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που φαίνεται να απειλεί τόσο την οικολογική ισορροπία όσο και την οικονομική επιβίωση των παραθαλάσσιων περιοχών της Ανδαλουσίας.
Με πληροφορίες από Guardian